EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Exporturile în zona non-europeană au căzut cu 63%

Exporturile pe zona non-europeana au scazut cu 63% in prima decada a lunii mai, iar semnale le nu sunt deloc incurajatoare, intrucât nu sunt comenzi, iar putinele firme care au comenzi au probleme de finantare a productiei, a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din România, Mihai Ionescu.

“Dupa o cadere a exporturilor relativ previzibila, de sapte, respectiv 14% in noiembrie si decembrie 2008, criza in exporturi declansându-se in noiembrie 2008, anul acesta a confirmat in cele cinci luni care au trecut ca nu am ajuns la fundul sacului.
Dovada ca, dupa caderi in jur de 30% in primele luni, cu exceptia lunii martie când am avut un plus de export de Dacii pentru “Rabla” germana, si s-a redresat procentul de reducere a exporturilor, in luna mai ne-am trezit cu o cadere de 63% in prima decada in zona non-europeana, pentru care avem date”, a declarat oficialul ANEIR.
În opinia sa, acest lucru arata ca România este departe de a fi depasit momentul de criza, in contradictie cu incercarile oficialilor de a transmite un mesaj optimist.
“Noi am discutat cu cei care transmit aceste mesaje si ne-au explicat ca postul ii obliga sa faca asta.
Nu pot fi oameni care sa spuna ca România este pe catafalc. Nici nu este pe catafalc, ci traim si noi drama celorlalte tari, poate mai dramatic decât altii sau mai putin dramatic. Dar nu ne intereseaza daca la unguri e mai rau sau la polonezi, cert este ca inca mai avem de tras”, a spus el.
Desi exportul ar trebui sa fie o sansa de iesire din criza, Mihai Ionescu a aratat ca, din pacate, in programul anti-criza al Guvernului, unde ANEIR reusise “sa strecoare” câteva masuri pentru sustinerea exportatorilor nu s-au materializat.
O prima problema este cea a TVA – ului la export, solicitându-se plata urgenta a TVA-ului restant de anul trecut. Desi angajamentul era ca acesta va fi platit pâna la 15 martie, presedinte le ANEIR a afirmat ca exista cazuri in care exportatorii nu si-a primit banii.
“Este o prima dificultate majora, pentru ca sunt bani blocati de catre exportator in acest TVA, care ar trebui sa vina de la buget”, a spus el.
O a doua problema este cea a fondurilor de sustinere si promovare a exportului in anul 2009, fonduri care s-a dorit sa ramâna la nivelul din 2008.
“Ele s-au mentinut in lei, dar acesti bani se platesc in valuta la extern, iar din cauza diferentei de curs de la 3,55 lei pentru un euro, la cât a fost construit bugetul anul trecut, la 4,15 – ultima cifra pe care s-a construt bugetul anul acesta este o scadere cu 20% a fondurilor.
Asta a insemnat ca a trebuit sa reducem cu 40% numarul de târguri la care România sa fie prezenta in strainatate, un lucru grav, mai ales ca noi voiam sa tintim multe târguri din zona non-europeana, mai putin afectata de criza, unde ne puteam plasa marfurile”, a spus Ionescu.
Mai mult, la rectificare, ANEIR a primit o scrisoare de la Ministerul Economiei, in care se spunea ca vrea sa renunte la o parte din banii pentru cresterea competitivitatii produselor, respectiv proiecte cu fonduri de la bugetul de stat, pe motiv ca “ei nu au alte zone din care sa faca rectificarea bugetara.
“Noi ne-am opus, dar este grav ca exista asemenea tentative. Ministrii si aparatul ministerial nu constientizeaza ca orice leu luat de la gura exportatorului inseamna un mare deserviciu adus economiei nationale.
Nu este vorba despre exportatorul respectiv, care poate sa moara, asa cum au murit 6.000 de exportatori in 2 ani – or sa mai moara câteva sute sau câteva mii anul acesta – dar este vorba despre efectele asupra economiei, pe care daca nu le inteleg, inseamna ca degeaba ocupa functii in structurile guvernamentale “, a subliniat reprezentantul ANEIR.
A treia chestiune mentionata de presedintele Asociatiei a reprezentat-o capitalizarea EximBank si fondurile de garantare.
“Înca treneaza – desi exista si justificari, ca trebuie aprobata de Uniunea Europeana. Vrem cât mai repede sa ajunga, pentru ca sunt din ce in ce mai multe cereri de finantare si banii acestia sunt mult mai nece sari acum, decât in perioadele anterioare, când nu era criza in România”, a conchis el.
Presedintele ANEIR, Mihai Ionescu, a participat miercuri la conferinta “Managementul riscului. Finantari europene”, organizata de Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din România si grupul de presa Bursa.
În cadrul conferintei au fost abordate subiecte legate de acoperirea riscurilor de afaceri: riscul valutar, riscul de dobânda si de neincasare a facturilor, precum si de oportunitatile de finantare prin fonduri europene.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata