EUR
4,76 RON
(-0.03%)
USD
4,20 RON
(-0%)
GBP
5,48 RON
(-0.25%)
CHF
4,20 RON
(-0%)
AUD
3,00 RON
(-0.04%)
CAD
3,20 RON
(-0.45%)
BGN
2,44 RON
(-0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.04%)
ZAR
0,30 RON
(+0.03%)
BRL
1,12 RON
(+0.18%)
CNY
0,63 RON
(-0.03%)
INR
0,06 RON
(-0.09%)

General Motors: Faliment iminent după eşecul restructurării datoriei

0

Depunerea de bilant a producatorului auto american General Motors (GM) este inevitabila, dupa anuntarea esecului restructurarii datoriei sale, informeaza AFP.
GM le-a propus creditorilor sai convertirea titlurilor detinute de acestia in actiuni.

În schema prezentata initial, creditorii urmau sa primeasca 10% din capitalul constructorului, ceea ce i-a determinat pe acestia sa se considere defavorizati fata de alte parti interesate.
Deoarece oferta nu s-a bucurat de efectul scontat, ea nu va fi dusa la termen, a declarat grupul intr-un comunicat. Consiliul de administratie GM se va reuni pentru a discuta masurile ce vor fi luate in continuare.
Restructurarea a 27,2 miliarde din datoria negarantata era una dintre conditiile puse de catre Trezoreria americana pentru a evita o depunere de bilant a constructorului. Data limita pentru aceasta restructurare ramâne 1 iunie.
Initial, la finalul tranzactiei, capitalul GM urma sa fie detinut in proportie de 10% de creditorii sai, fata de 39% pentru un fond administrat de sindicatul UAW si mai mult de 50% pentru statul federal.

Dar, in contextul unui faliment iminent, s-a creat un alt plan, la insistentele Trezoreriei. Pâna la urma, partea care revine sindicatului s-ar ridica la 17,5% (probabil 20%), diferenta explicându-se prin aportul in contul UAW a 9 miliarde de dolari in titluri de datorie.
Conform cotidianului Wall Street Journal, statul federal va detine la final o participatiune de 70%, datorita sumelor colosale pe care le va injecta in grupul auto in timpul restructurarii acestuia sub control judiciar.
Administratia Obama este pregatita sa injecteze pâna la 50 de miliarde de dolari pentru a evita o lichidare care ar putea avea consecinte in lant asupra intregii economii.
Trezoreria a anuntat deja ca, in cazul unei depuneri de bilant, actionarii actuali vor pierde tot, iar detinatorii de titluri ar putea primi doar o parte a sumelor datorate.
Statul federal nu va ramâne actionar decât “pentru o scurta perioada” de timp, si nu va juca in orice caz decât “un rol minor”, declara marti seara o sursa apropiata a dosarului.
Depunerea de bilant GM va fi cu siguranta mult mai complicata decât cea a rivalului sau Chrysler.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.