EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Iaşi: Seceta face ravagii în agricultură

0

– Seceta a început să decimeze agricultura judeţului Iaşi şi, conform estimărilor specialistilor, efectele acesteia ar putea fi mai mari decât în 2007. Cea mai mare parte a culturilor calamitate până acum sunt cele însămânţate în această primăvară. Daca fermierii din satele din sudul judeţului mai speră să obţină o recoltă, în localităţile Popricani, Ţigănaşi, Movileni şi Podu Iloaiei situaţia este dezastruoasă.

În acest context, fermierii ieşeni speră ca măcar anul acesta să fie ajutaţi mai consistent de către Guvern. „Ar trebui în primul rând să nu se mai impoziteze banii acordaţi ca şi despăgubiri, apoi ar trebui mărite subvenţiile la hectar”, a propus Aurel Placinschi, administratorul Asociaţiei Moldova Ţigănaşi.

.

Cea mai mare asociaţie agricolă din Iaşi nu are sistem de irigaţii

În comuna Ţigănaşi, cei aproximativ 3.000 de localnici s-au unit într-o asociaţie şi lucrează cele circa 4.500 hectare de terenul în comun.

„Dacă nu plouă în aceste zile, s-a dus toată munca noastră şi toţi banii pe care i-am investit în culturi. Deja am pierdut 30% din producţia estimată. Noi sperăm, totuşi, că va ploua şi vom reusi să salvam ce se mai poate din recoltă”, a spus Aurel Placinschi, administratorul asociaţiei.

Cu toate că Asociatia Moldova Ţigănaşi este cea mai mare structura de acest gen din judeţul Iaşi, nu beneficiaza de irigatii pentru niciun petic de pamânt.

„Infrastructura de aducţiune a apei este funcţională, dar nu am instalaţii de irigat pentru a aduce apa direct la plante. Am de gând să le achizitionez cu fonduri europene, dar suntem abia în faza de proiect”, a mai spus Placinschi.

În prezent, la nivelul judeţului Iaşi, din cele 260.000 de hectare de teren agricol, numai 10.000 sunt irigate, situaţia rămânând neschimbată din 2007.

.

„Ne aşteptăm să dea năvală păgubiţii”

Conducerea Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Iaşi se aşteaptă ca de la începutul lunii iunie instituţia să fie asaltată de către fermierii, care doresc să depună cererile de acordare a despăgubirilor.

„Am atenţionat primăriile ca procesele verbale care atestă pagubele să nu fie semnate decât după ce sunt inspectate suprafetele calamitate. În acest sens, anul acesta vom trimite echipe de inspectori pentru a verifica dacă cele declarate sunt reale sau nu”, a spus Neculai Olaru, director adjunct al DADR Iaşi.

În acelaşi timp, numai 30% din culturile însămânţate în toamna anului trecut au fost asigurate, cea mai mare parte aparţinând marilor fermieri. În ceea ce priveşte culturile însămânţate anul acesta, se estimează că vor fi asigurate numai 40%. Termenul limită pentru asigurarea culturilor este data de 31 mai.

Sursa: Flacara Iasului

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.