Integrarea persoanlelor cu handicap necesită schimbarea mentalităţii

Integrarea persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii si in viata sociala este ingreunata de existenta unei mentalitati deficitare, a subliniat Doina Dretcanu, presedinta Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap (ANPH).

Aceasta dificultate nu este insa un monopol românesc, pentru ca Tim Pape, presedintele fundatiei britanice Shaw Trust a declarat miercuri ca din acest punct de vedere situatia persoanelor cu dizabilitati din România nu este mai rea decât cea din alte state membre ale Uniunii Europene.
Una dintre principalele probleme de care se lovesc astfel de persoane in tara noastra este dificultatea de a se incadra in munca. Dintre cele 600.000 de persoane cu dizabilitati inregistrate oficial, numai 20-25.000 au reusit sa obtina un loc de munca, fie in atelierele sau unitatile speciale protejate (care au obligatia de a avea cel putin 30% din personal persoane cu handicap), fie in institutii sau societati comerciale.
“Ar trebui sa ne amintim – a spus Cristian Ispas, directorul general al fundatiei Motivation – ca guvernul SUA a devenit principalul angajator al fostilor soldati din Vietnam care au fost afectati de diverse forme de dizabilitat”. În România, acest lucru nu se prea intâmpla, desi sunt societati comerciale precum BRD, Unicredit Tiriac Bank sau IBM, care au angajat persoane cu handicap.
În general, patronii se feresc de astfel de salariati pentru ca se gândesc cât ii poate costa sa isi adapteze sediul sau ce anume activitati nu pot fi realizate de astfel de salariati. “Foarte putini iau in calcul cât de loiale sunt persoanele cu dizabilitati si foarte putini stiu ca un studiu american arata ca 50% dintre investitiile necesare pentru desfasurarea activitatii de catre salariatii cu handicap pot fi realizate cu 500 USD”.
Daca in România circa 25.000 de persoane cu dizabilitati au un loc de munca, in Marea Britanie, Shaw Trust spera ca numai in 2009 sa poata gasi circa 20.000 de locuri de munca, in urma unor solicitari venite de la 70.000 de persoane.
Nici societatea nu este corecta cu acesti semeni ai nostri, Cristian Ispas amintind de o familie de persoane cu handicap din Bucuresti, carora li s-au furat de 3 ori scaunele mobile din fata usii apartamentului.
Atât ANPH, cât si fundatiile Motivation si Shaw Trust, aflate in parteneriat, spera sa poata obtine rezultate favorabile in România pentru angajarea persoanelor cu handicap, pentru asigurarea accesului acestora in institutii si locuri publice, pentru integrarea in societate si acordarea unor sanse egale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.