Între Phenian şi Seul, totul trebuie reluat de la zero

Prin efectuarea celui de-al doilea test nuclear, nord-coreenii au ales provocarea si agravarea tensiunilor cu vecinii lor din sud, potrivit publicatiei Courrier international. Ramâne de vazut daca acestia din urma vor sti sa reziste aplicarii de noi sanctiuni.

Coreea de Nord a efectuat la 25 mai un al doilea test nuclear (primul a avut loc in octombrie 2006). Aceasta noua provocare aduce intr-un punct mort relatiile intercoreene, care de câtva timp sunt dificile. Vestea a ajuns in Coreea de Sud in momentul in care populatia era inca sub socul sinuciderii, cu doua zile in urma, a fostului presedinte Roh Moo-Hyun, implicat intr-o afacere de coruptie.
Acest lucru dovedeste inca o data ca Phenianul nu cons idera relatiile sale cu Seulul ca o prioritate a politicii sale externe, estimeaza analistii sud-coreeni. Prin efectuarea acestui test nuclear in momentul in care Coreea de Sud este in doliu – funeraliile nationale vor avea loc la 29 mai -, regimul de la Phenian a aratat ca nu-i pasa deloc de ecourile negative pe care actiunea sa le poate avea asupra sud-coreenilor.
Se poate deduce, dimpotriva, ca si-a reafirmat intentia de a nu face niciun efort pentru ameliorarea relatiilor cu Coreea de Sud, atâta timp cât nu va fi stabilit cadrul negocierilor bilaterale cu americanii.
Întrebarea care se pune este aceea de a sti daca nord-coreenii vor incerca sa mentina statu quo-ul jucând aceasta partida riscanta cu Washingtonul sau daca vor incerca sa inrautateasca si mai mult situatia.
Este greu de prevazut daca isi vor pune in aplicare decizia, anuntata la 15 mai, de a anula contractul intercoreean privind situl industrial de la Kaesong (in Coreea de Nord) in caz ca Seulul refuza sa raspunda favorabil cerintelor lor referitoare la conditiile de cooperare sau daca vor dori sa continue sa beneficieze de avantaje financiare.
Nu se poate exclude nici faptul ca Kim Jong-Il va trimite o delegatie la funeraliile fostului presedinte Roh, care avea o atitudine mai deschisa fata de el decât succesorul ace stuia, Lee Myung-Bak, in scopul de a-l pune pe acesta din urma in dificultate si a diviza opinia publica din Sud.
Exista totusi o certitudine. Dupa acest al doilea test nuclear, guvernul conservator de la Seul nu isi va tempera pozitia fata de Phenian. Posibilitatea unui dialog est deja mult compromisa, mai ales dupa arestarea unui angajat de la Hyundai, retinut la Kaesong de doua luni.
Guvernul de la Seul, care¬si deschisese frontiera pentru sud-coreeni si pe care aproape a inchis-o ca urmare a lansarii unei rachete de catre Phenian, la 5 aprilie, a anuntat recent ca, incepând cu 26 mai, numai salariatii de la Kaesong vor fi autorizati sa treaca linia de demarcatie.
Conform politicii sale in favoarea denuclearizarii si deschiderii Coreii de Nord, Seulul va sustine fara indoiala o eventuala sanctiune a comunitatii internationale impotriva Coreii de Nord, cu exceptia cazului in care, desigur, americanii isi schimba atitudinea si doresc sa negocieze in sfârsit cu Phenianul.
Dar luând in cons iderare ceea ce s-a intâmplat pâna acum, este mult mai probabil ca acestia din urma vor dori mai degraba sa recurga la Cons iliul de Securitate al ONU decât sa demareze tratative cu nord-coreenii.
În perioada imediat urmatoare, Seulul va urma demersul initiat de Statele Unite in favoarea sanctiunilor, ceea ce va avea drept consecinta agravarea relatiilor intercoreene. Aceasta este, cel putin, parerea majoritatii analistilor sud-coreeni.
Conservatorii au invocat imediat faptul ca este absolut necesar sa se participe la Initiativa de Securitate in Domeniul Proliferarii (PSI) a SUA. Este ceea ce a facut, de exemplu, Lee Hoi-Chang, presedintele Partidului “Libertatea inainte” (Liberty Forward Party – LFP), conservator, care a declarat ca “guvernul trebuie mai mult ca niciodata sa-si afirme fermitatea in legatura cu Coreea de Nord”.
În acest context, el si-a anuntat participarea la PSI, contribuind astfel la cresterea tensiunii intre cele doua Corei pe plan militar. El va fi poate obligat in curând sa opteze pentru retragerea completa a cetatenilor sai de la complexul industrial de la Kaesong, ceea ce nu intentioneaza in acest moment.
Complexul de la Kaesong este ultimul simbol al reconcilierii intercoreene la care Seulul tine in acest moment.
Dar daca, in urma cresterii tensiunii, nu se mai garanteaza securitatea salariatilor sud-coreeni, daca, de exemplu Natiunile Unite vor irita Phenianul prin adoptarea sanctiunilor care-i limiteaza resursele financiare, Coreea de Sud va trebui sa regândeasca viitorul complexului industrial, cu riscul de a plati despagubiri intreprinderile sud-coreene care au investit acolo.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.