Invitaţia adresată României de a se alătura South Stream este neserioasă

Invitatia adresata României de a se alatura proiectului South Stream, lansata in urma cu câteva luni de premierul rus, Vladimir Putin, este o “bataie de joc” la adresa României, a declarat, miercuri, Vladimir Socor, partener la Jamestown Foundation din Statele Unite, cu ocazia Forumului Europa – Rusia, organizat la Bucuresti.

“Invitatia aruncata de Putin intr-o conferinta de presa este o bataie de joc la adresa României. Est o atitudine pe care Putin o are adesea fata de cei pe care ii considera mai slabi”, a spus Socor.
Acesta a precizat ca, in opinia sa, Nabucco, proiectul alternativ la South Stream, are mai multe sanse de reusita.
“Nabucco are sanse mult mai mari de reusita, acum ca Uniunea Europeana s-a implicat in acest proiect prin dezvoltarea acelui Coridor sudic, insa Rusia incearca sa opreasca acest proiect prin alternativa South Stream, care in opinia mea este o cacealma cu sanse zero de reusita, neavând resurse de gaze alocate nici in Rusia si nici in Asia Centrala, si nici resurse financiare, costul pentru constructie fiind estimat la 19 – 24 miliarde dolari”, a spus Socor.

La sfârsitul anului 2007, grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, si compania italiana Eni au convenit infiintarea unei companii in valoare de 10 miliarde euro care se va ocupa de constructia gazoductului South Stream. Proiectul South Stream este sustinut deja de Rusia, Serbia, Ungaria si Bulgaria, ultimele doua state fiind prezente si in proiectul concurent Nabucco.
South Stream va pleca din Rusia si, via Marea Neagra, va ajunge in Bulgaria, de unde se va imparti in doua ramificatii: una spre Grecia si Italia si a doua spre Austria si Grecia. Capacitatea maxima a conductei South Stream este de 31 miliarde metri cubi, iar prime le livrari sunt programate pentru anul 2013 sau 2014.
loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. eu spune

    CACEALMA LASATI RUSI HAI CU SUA SI UE JOS COMUNISTI

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.