Kim Jong-il, dictatorul atomic şi succesiunea sa

Din august anul trecut când liderul nord-coreean Kim Jong-il a suferit o apoplexie, o intrebare a inceput sa rasune tot mai puternic intre cei care urmaresc avatarurile politice ale celei mai izolate tari din lume: cine ii va succeda iubitului conducator?

Kim Jong-il poate trai insa multi ani. Tatal lui Kim Ir Sen de la care a primit sceptrul in 1994 a murit la 82 de ani, iar actualul lider are 67. În ciuda atacului suferit anul trecut, care se adauga diabetului de care se banuieste ca sufera de multi ani, pare sa fi accelerat mutarile pe tintar in cautarea unui mostenitor care sa prelungeasca singura dinastie comunista din lume, noteaza ziarul El Mundo.
Ceea ce ar explica in parte, potrivit expertilor sud-coreeni si observatorilor internationali, faptul ca Phenianul si-a inasprit pozitia in ultimul an in fruntea comunitatii internationale, lansând de exemplu o racheta balistica cu raza lunga de actiune in aprilie, incalcând rezolutiile ONU si efectuând la 25 mai un test nuclear subteran.
Kim ar putea strânge si mai mult pumnul de fier cu care conduce tara asiatica pentru a-si asigura sprijinul militarilor si a garanta succesiunea de catre unul din cei 3 fii sau de cumnatul sau. Mai ales acum când penuriile economice pot suscita opozitia ca unul din urmasii lui sa-i succeada.
În cadrul turneului sau asiatic din februarie, secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a discutat fatis cu interlocutorii ei despre incertitudinea privind controlul puterii in Coreea de Nord dupa boala lui Kim. Putin se stie despre ceea ce se intâmpla in tara cea mai secreta din lume. Iar Washington si Seul ar dori sa aiba mai multe informatii decât cel venite prin intermediul serviciilor secrete sau al nord-coreenilor care fug regulat din Nord.
Dar in ultimele saptamâni s-au produs unele miscari care au fost rapid interpretate ca o desemnare a succesorului sau. Luna trecuta, Kim Jo ng-un, fiul cel mic din cei trei ai comandantului suprem, a intrat in Comisia Nationala a Apararii ca instructor cu grad inferior, potrivit mass-media sud-coreene si japoneze.
De aci, cum asigura agentia sud-coreeana Yonhap, el va putea escalada esaloanele spre posturi mai inalte ale organismului care supravegheaza puternica armata nord-coreeana formata din 1,2 milioane de soldati.
Cu un obiectiv final: tronul comunist. Kim Jong-un, in vârsta de 26 de ani, a studiat sub identitate falsa, la o scoala internationala din Berna (Elvetia), vorbeste engleza ii place baschetul si muzica occidentala. Se spune despre el ca are stofa de conducator, ca seamana si actioneaza ca tatal sau.
Excentricul lider asiatic mai are alti doi fii. Cel mare, Kim Jong-nam, de 38 de ani, a fost considerat mult timp favoritul sau, pâna când a fost arestat in Japonia, in 2001, utilizând un pasaport fals al Republicii Dominicane pentru a incerca sa viziteze parcul de atractii Disneyland din Tokio. Cel mijlociu, Kim Jong-chol de 29 de ani, nu pare sa fie in gratiile tatalui sau.
Un fost bucatar al lideruluiu nord-coreean povesteste in memoriile sale publicate in 2003 ca acesta il cons idera pe fiul sau “efeminať.
Totusi, ziarul sud-coreean Dong-a Ilbo publica zilele trecut un articol citând marturiile unui dezertor nord-coreean ca Kim Jong-chol este cel pregatit pentru a conduce intr-o buna zi si ca i-a fost incredintata o functie secreta la nivel inalt in cadrul Partidului Muncitorilor.
Dezertorul a fost adjunct al purtatorului parlamentar de cuvânt Hwang Jang-yop, cu care a fugit in 1997.
Hwang este functionarul nord-coeean de cel mai inalt nive l fugit in Coreea de Sud. În timp ce asteapta sa vina ora succesiunii – majoritatea analistilor mizeaza totusi pe fiul cel mic – liderul nord-coreean ar putea opta pentru un regent.
Adunarea Populara (Parlamentul) l-a ratificat luna trecuta pe Kim ca presedinte al Comisiei Nationale a Apararii – care este formata din cadre superioare militare si de partid – dar care a majorat numarul membrilor de la 9 la 13.
Unul din noile locuri a fost ocupat de Jang Seong-taek, de 63 de ani, cumnat si sot al surorii mai mici a iubitului conducator. Misiunea sa ar putea fi de a prelua frâiele puterii in perioada de tranzitie in cazul in care sanatatea lui Kim Jong- il se deterioreaza si de a calauzi pasii celui ales spre tronul suprem.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.