Marile companii vor transparenţă şi implicare activă din partea guvernului

Directorii executivi de top isi mentin angajamentul pe termen lung fata de România, in pofida unui an dificil angrenat de criza economica globala, dar subliniaza nevoia de transparenta si implicare activa din partea guvernului, potrivit raportului Delloitte România asupra mediului local de afaceri.

Firmele din România se intorc spre structurile interne, in conditiile intreruperii cresterii din ultimii ani, cauând sa remedieze probleme de ineficienta ce au intervenit de-a lungul anilor, releva raportul “Economia la rascruce: strategii pentru a depasi punctul critic”.
Totodata, firmele isi concentreaza atentia asupra principalelor avantaje competitive, pentru a câstiga o pozitie avantajoasa pentru momentul in care va incepe noul ciclu economic.
“Sentimentul general al directorilor executivi pe care Deloitte i-a intervievat este ca declinul economic actual, desi a fost cauzat de evenimentele globale, este de fapt o corectie necesara care trebuia sa aiba loc. Multe companii care au fost conduse in mod ineficient timp de mai multi ani, au acum sansa sa-si optimizeze operatiunile.
În mod evident, anul 2009 nu va fi unul de crestere, dar directorii executivi au incredere in perspectivele pe termen lung ale afacerilor lor si in piata locala in ansamblu”, a spus Antonis Ioannides, Transaction Services Partner, Deloitte Financial Advisory.
Una dintre provocarile principale identificate de marea majoritate a respondentilor a fost rolul guvernului in economie, participantii la proiect exprimându-si dorinta de a vedea mult mai multa implicare din partea statului, insotita de actiuni reale si planificare pe termen lung. Lucrarile de infrastructura ar putea reprezenta un bun punct de plecare, releva studiul.
“Deloitte a atras de mai multe ori atentia asupra potentialului pe care le au proiectele de tip Parteneriat Public Privat (PPP), iar discutiile cu directorii executivi ai celor mai importante companii din România nu au facut decât sa confirme interesul mediului de afaceri, precum si disponibilitatea de a se implica in astfel de proiecte”, a subliniat George Mucibabici, presedintele Deloitte România.
“Drept rezultat, infrastructura in ansamblul ei – de la mult dezbatuta infrastructura de transport pâna la administratie publica, dezvoltare urbana, managementul deseurilor, educatie, sanatate, facilitati pentru activitati sportive si petrecerea timpului liber, devine o oportunitate de aur pentru România in astfel de timpuri dificile”, a spus Mucibaci.
În paralel, sectorul privat se asteapta la un val robust si activ de consolidare, majoritatea respondentilor antic ipând acest lucru pentru a doua jumatate a anului 2009 sau de anul viitor.
Deloitte România a realizat acest studiu in perioada 20 februarie-30 aprilie, adunând opiniile a peste 300 de directori executivi de la cele mai mari companii din România, conform veniturilor raportate pe 2007.
Participantii reprezinta cele mai importante domenii de activitate din România: Industria Bunurilor de Larg Consum (21%), Serviciile Financiare (17%), Tehnologie, Media si Telecomunicatii (13%), Industria Prelucratoare (12%), Industria Imobiliara si de Constructii (12%), Energie si Resurse (11%), Aviatie si Servicii de Transport (7%) si Industria Farmaceutica si Medicala (7%).
Deloitte Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 36,26 milioane de euro, la sfârsitul anului calendaristic 2008, raportând astfel o crestere de aproape 32% fata de anul anterior, când a incheiat cu o cifra de afaceri de 27,5 milioane de euro. Contributia la veniturile anuale este in proportie de 40% servicii de audit si 60% servicii specializate de consultanta.
Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din România care furnizeaza servicii in domeniile audit, servicii fiscale, consultanta, consultanta financiara si servicii de evaluare a riscului, având o echipa de peste 400 de profesionisti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.