EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Moscova critică declaraţiile preşedintelui Băsescu la Forumul Economic UE-Rusia

0

Vicepresedintele Comisiei pentru probleme ale CSI (Comunitatea Statelor Independente) din cadrul Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului federal rus), Konstantin Zatulin, a criticat miercuri declaratiile presedintelui român Traian Basescu, facute marti, la Bucuresti, in cadrul Forumului Economic UE-Rusia. Potrivit lui Zatulin, aceste declaratii nu au fost facute intâmplator, ci au fost determinate de alegerile prezidentiale de joi, 28 mai, din Republica Moldova.

“Afirmatiile lui Basescu nu sunt intâmplatoare si ele au ca scop intarirea moralului opozitiei moldovene, inainte de alegerea presedintelui in Republica Moldova”, a declarat Konstantin Zatulin pentru cotidianul rus Izvestia.

Zatulin a amintit de protestele din 7 aprilie de la Chisinau, acuzând România de finantarea opozitiei politice moldovene. “Cu totii am fost martori la modul in care opozitia, atâtata de la Bucuresti si finantata din România, a incercat cu nerusinare sa ia puterea, fara a se abtine de la faradelegi si violente in cladirile guvernamentale din Chisinau”, a afirmat Konstantin Zatulin.
În opinia sa, “pentru liderul român a fost important sa demonstreze, cu doua zile inainte de alegerea presedintelui in Moldova, sustinerea Bucurestiului fata de opozitia moldoveana din parlamentul de la Chisinau”.
“Este foarte clar ca Basescu simte ca, fara incurajarea Bucurestiului, opozitia poate sa tremure si de aceea el o incurajeaza prin aceste cuvinte. Presedintele român vede realmente in Rusia un adversar, intrucât pozitia Rusiei este clara – noi ne pronuntam pentru existenta Moldovei, spre deosebire de Basescu”, a adaugat deputatul rus, citat de Izvestia.
“Daca, asa cum spune Basescu, Rusia nu a renuntat la relatiile speciale (cu Republica Moldova), la dorinta sa de a-si mentine influenta in fostele republici sovietice, atunci trebuie sa amintim ca dl Basescu doreste sa aiba influenta asupra asupra unor teritorii care nu apartin României. Mai mult, el cons idera Moldova o prada usoara”, a mai declarat Konstantin Zatulin.
Presedintele Traian Basescu a declarat marti, in cadrul primei zile a lucrarilor Forumului Economic UE-Rusia gazduit de România, ca “Rusia este cel mai mare si cel mai important vecin al Uniunii Europene, dar si cel mai solicitant, lista divergentelor fiind destul de lunga”.

“Interesele fiind intr-o mare masura comune, cooperarea cu Rusia functioneaza, existând elemente de satisfactie de ambele parti.
Marile probleme ale cooperarii cu Rusia se regasesc insa in al doilea palier, care este cel al vecinatatii comune a Europei de Est si a Marii Negre. Aici intâlnim chestiunile ireconciliabile, precum recunoasterea unilaterala de catre Rusia a independentei Abhaziei si a Osetiei de Sud.
Tot aici avem si paralelismul proiectelor energetice, ca si reticentele Moscovei cu privire la Sinergia Marii Negre si, mai nou, cu privire la Parteneriatul Estic”, a afirmat seful statului român.
În acest context, presedintele Basescu a declarat ca Bruxelles-ul si Moscova vor trebui sa gaseasca metode comune pentru o vecinatate stabila. “Marea Neagra trebuie sa reprezinte un destin care ne uneste si nu unul care ne separa.
Marea Neagra nu trebuie sa fie frontiera (…) trebuie, impreuna (UE si Rusia – n.red.), sa gasim echilibrul si viziunea crearii unei vecinatati stabile si prospere, pe un mozaic de culturi, traditii si religii, in care fiecare sa se simta aparat si respectat”, a subliniat Traian Basescu.
Împreuna trebuie sa construim nu “sfere de influenta”, ci “sfere de incredere”, care sa ofere fiecarei parti garantiile necesare privind securitatea, a adaugat presedintele român.
De asemenea, seful statului a mai afirmat ca este nevoie ca UE “sa accepte Rusia asa cum e”, subliniind totodata ca românii vor ramâne “buni europeni”, indeplinindu-si atât toate angajamentele asumate la aderarea la UE, cât si pe cele care revin prin prisma politic ii comune externe si de securitate.
Totodata, presedintele Basescu a dat de inteles ca retorica Rusiei in legatura cu implicarea României in evenimentele violente de la Chisinau sunt nefondate, dând asigurari ca Bucurestiul respecta independenta si suveranitatea tarilor vecine.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.