EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Nabucco are şanse mari de reuşită, South Stream este o cacealma

0

Nabucco, conducta de transport a gazelor naturale, la care România este partenera, are mari sanse de reusita, in conditiile in care Uniunea Europeana s-a implicat in proiect, iar Rusia va incearca sa opreasca proiectul prin conducta alternativa, South Stream, o “cacealma” neavând surse financiare si nici de gaze, a declarat, miercuri, Vladimir Socor, partener la Jamestown Foundation din Statele Unite.

“Nabucco are sanse mult mai mari de reusita, acum ca Uniunea Europeana s-a implicat in acest proiect prin dezvoltarea acelui Coridor sudic, insa Rusia incearca sa opreasca acest proiect prin alternativa South Stream, care in opinia mea este o cacealma, neavând resurse de gaze alocate nici in Rusia si nici in Asia Centrala, si nici resurse financiare, costul pentru constructie fiind estimat la 19 – 24 miliarde dolari”, a spus Socor, cu ocazia Forumului Europa – Rusia, organizat la Bucuresti.
Acesta a precizat ca Rusia incearca prin proiectul alternativ la Nabucco, South Stream, sa ofere impresia ca are acces la depozitele de gaze din Turkmenistan si, in acelasi timp, sa opreasca investitorii occidentali interesati de proiectul Nabucco.
“Acum, prin imp licarea Uniunii, Nabucco are sanse mult mai mar ca inainte. Nici incercarea Rusiei de a intra in actionariatul unor companii din proiectul Nabucco, precum Mol, nu va opri acest proiect.
Cred ca daca Surgut va achizitiona 21% din Mol, atunci va fi tratata ca investitor si doar atât, nu va avea cum sa faca pate din boardul companiei maghiare si sa influenteze Nabucco, pe care ungurii sunt decisi sa-l faca sa devina realitate”, a explicat Socor.
Acesta a precizat ca, in ceea ce priveste problema dintre Republica Moldova si România, tara noastra ar trebui sa renunte la atitudinea sa, mai ales ca face astfel jocul Rusiei, care “nu are un interes legitim in Republica Moldova si in relatia dintre Bucuresti si Chisinau”.

Conducta Nabucco va porni din Turcia, trecând prin Bulgaria, România si Ungaria si va ajunge pâna in apropierea Baumgarten (vestul Baumgarten) – având o lungime totala de 3.300 kilometri. În prezent, actionarii consortiului sunt OMV, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS si RWE.
Capacitatea planificata pentru etapa finala de dezvoltare este de 31 miliarde metri cubi. Investitiile totale cumuleaza, in prezent, 7,9 miliarde euro.
La sfârsitul anului 2007, grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, si compania italiana Eni au convenit infiintarea unei companii in valoare de 10 miliarde euro care se va ocupa de constructia gazoductului South Stream.
Proiectul South Stream este sustinut deja de Rusia, Serbia, Ungaria si Bulgaria, ultimele doua state fiind prezente si in proiectul concurent Nabucco. South Stream va pleca din Rus ia si, via Marea Neagra, va ajunge in Bulgaria, de unde se va imparti in doua ramificatii: una spre Grecia si Italia si a doua spre Austria si Grecia.
Capacitatea maxima a conductei South Stream este de 31 miliarde metri cubi, iar primele livrari sunt programate pentru anul 2013 sau 2014.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.