EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Programele de “reinstalare” a refugiaţilor se înmultesc în Europa

0

Asemeni altor tari, Franta s-a angajat sa primeasca peste o mie de irakieni si câteva sute de refugiati de alte nationalitati, in cadrul unui program de reinstalare, relateaza cotidianul francez La Croix de miercuri.

De câteva zile, doua familii de origine palestiniana au fost primite la Creteil, in regiunea Val¬de-Marne. Parinti si copii, in total douazeci de persoane, au fost pâna acum blocati si izolati intr-o tabara de refugiati irakieni din Siria.
Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) nu reuseste sa gaseasca o solutie pentru aceste familii care nu mai au legaturi cu teritoriile palestiniene. Pâna la urma, Franta a acceptat sa le primeasca in cadrul programului de “reinstalare” pe care Parisul l-a semnat anul trecut cu UNHCR. Familiile mentionate se adauga altor refugiati, ceceni si irakieni, primiti si e i in vederea reinstalarii.
Pascal Pech, directorul centrului de primire a solicitantilor de azil din Creteil, spune ca 80% din persoanele vizate au trecut prin Creteil. “Ei gasesc aici un adapost de prima urgenta. Se intocmeste o fisa medicala, se deschide un dosar administrativ, care le va facilita accesul la niste drepturi.” Cei care solicita statutul de refugiat, il obtin in sase luni, in timp ce procedura este mult mai lunga in cazul persoanelor care cer azil.
Principiul pro gramelor de reinstalare puse in practica de UNHCR consta in directionarea catre terte tari a refugiatilor foarte vulnerabili (bolnavi, parinte singur cu copii), care nu au nicio perspectiva de integrare in tara unde s-au refugiat prima data si nici speranta de intoarcere in patria lor.
Statele Unite, Canada si Australia participa activ la aceste programe. În Europa, numai tarile scandinave si Olanda au semnat acorduri cu UNHCR, dar, de putin timp, practica se extinde treptat si in restul Europei. Marea Britanie, Cehia, România si Portugalia au acceptat si ele sa incerce experienta reinstalarii refugiatilor.
Uniunea Europeana (UE) se gânde ste acum la elaborarea unui program european comun de reinstalare. Nevoile sunt enorme. Din peste 11 milioane de refugiati din lumea intreaga, UNHCR a identificat 155.000 persoane vulnerabile si estimeaza ca 560.000 ar putea beneficia de un asemenea program. Sunt cifre superioare celor 75.000 persoane reinstalate in 2008.
Desi cota Europei este inca mica, ar putea creste in urmatorii ani. Parlamentul si Consiliul au virat in contul Fondului European pentru Refugiati (FER), pentru perioada 2008-2013, finantari in vederea acestor actiuni, iar Comisia Europeana ar trebui sa propuna tarilor membre pâna la sfârsitul anului un program european de reinstalare, pe baza de voluntariat.

Un alt element de implicare crescuta a Europei in politica de reinstalare este angajamentul sau, luat in timpul presedintie i franceze a UE, in criza refugiatilor irakieni. În noiembrie 2008, se realiza prima oara o ancheta europeana comuna in Siria si Iordania, pentru evaluarea necesitatilor.
La Consiliul European din 28 noiembrie, statele membre s-au angajat sa reinstaleze in 2009 aproximativ 10.000 de refugiati irakieni. Germania s-a angajat sa primeasca 2.500, iar Franta, 1.200.
Aceste recente progrese ale unei politici destinate sa imparta mai echitabil sarcina azilului sunt bine primite in lume de diferite asociatii.
“Constientizarea importantei reinstalarii este un lucru foarte bun”, spune Pierre Henry, director general al asociatiei de solidaritate franceze France Terre ďasile, reticent totusi fata de aceasta actiune, temându-se ca dezvoltarea practicii de re instalare sa nu se faca in detrimentul procedurii obisnuite de cerere de azil.
Franta este tara europeana cea mai generoasa in aceasta privinta (statutul de refugiat a fost acordat unui numar de 11.460 persoane, in 2008).
“Reinstalarea are niste ambiguitati, legate mai ales de criteriile de selectare a refugiatilor. În principiu, persoanele vizate sunt cele considerate cele mai vulnerabile. Dar, in practica, tarile adauga alte criterii, cum ar fi capacitatea de integrare sau nivelul de educatie”, afirma Pierre Henry.
Mathieu Andre, responsabil cu Afacerile europene la Forumul Refugiati, afirma ca voluntariatul din partea tarilor depinde mult de situatia internationala. “Între 2001 si 2006, numarul refugiatilor din lume a scazut mult.
Odata ce presiunea cererii de azil s-a redus, tarile au fost mai dispuse sa priveasca in afara, spre taberele de refugiati. Însa, odata cu cresterea numarului de refugiati din ultimii doi ani, cu criza economica si evenimentele din Pakistan, riscam ca statele sa dea inapoi”, este de parere Mathieu Andre.
Pactul european asupra imigratiei si azilului, adoptat de toate tarile din UE toamna trecuta, face un apel la “punerea in aplicare a unui regim de azil european comun”. La ordinea zilei de zece ani, aceasta armonizare n-a avansat totusi prea mult.
“Dincolo de principiile importante, tarile continua sa fie reticente când este vorba sa se puna de acord asupra normelor de constrângere”, adauga Mathieu Andre.
Noul program de reinstalare din Franta ar trebui sa se reflecte si intr-o mobilizare a autoritatilor publice in ceea ce priveste mijloacele. Refugiatii ar putea fi dezorientati atunci când apeleaza la centrul de primire a solic itantilor de azil.
“Trebuie sa recunoastem ca unii sunt putin dezamagiti, spune Pascal Pech. Spre deosebire de Statele Unite, care au pus in aplicare sisteme specifice de primire, refugiatii reinstalati la noi parcurg aceleasi cai ca si solicitantii de aziľ, incheie cotidianul francez La Croix.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.