Putin-jurnalistul, o nouă imagine propagandistică a premierului rus

De-a lungul anului trecut, premierul rus Vladimir Putin s-a prezentat publicului in calitate de luptator de judo, de pictor si de cântaret, pentru ca saptamâna aceasta sa-si faca deputul ca jurnalist.

Primul articol semnat de Vladimir Putin va aparea in editia de vineri a revistei “Russki Pioner” si se va numi “De ce este greu sa demiti un om”.

Dupa cum noteaza Shaun Walker, corespondentul publicatiei britanice The Independent la Moscova, spre deosebire de actiunile propagandistice precedente ale lui Putin, cum ar fi schiatul sau salvarea unei echipe de jurnalisti de atacul unui tigru siberian, debutul sau in calitate de columnist are o importanta mai mare: de fapt, in acest articol Putin recunoaste ca cei 8 ani de zile cât s-a aflat in functia de presedinte au fost marcati de o lupta interna in cadrul Kremlinului.

De obicei, analistii numesc cele doua parti ale conflictului drept “liberali” si “siloviki”.
O schisma a puterii ruse exista si acum, intre relativ liberalul Dmitri Medvedev si conservatorii “siloviki” din fostul KGB. De cele mai multe ori, Putin se plaseaza de partea celor din urma, chiar daca multi analisti subliniaza ca, in realitate, Putin a desfasurat si desfasoara un joc abil in vederea mentinerii echilibrului de forte.
Este pentru prima data când Vladimir Putin isi permite sa scrie in mod deschis despre aceasta lupta: “Pot spune sincer ca, de exemplu, daca atunci când eram presedinte al tarii nu as fi intervenit in unele situatii, Rusia nu ar fi avut demult un guvern”.
Redactorul-sef al revistei “Russki Pioner”, Andrei Kolesnikov (considerat jurnalist pro- Kremlin), a declarat ca nu a facut nicio corectura pe material, deoarece acesta fusese scris intr-o limba rusa perfecta.
Probabil, continua Shaun Walker de la The Independent, in conditii de criza economica, metoda lui Putin de a “scapa” de colaboratorii ineficienti s-ar putea dovedi interesanta. În orice caz, expusa pe hârtie, aceasta pare destul de umana: Putin nu pleaca niciodata urechea la bârfe si ii ofera “candidatului la demisie” sansa de a se indreptati.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.