EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Reţea de „supt” bani europeni prin licitaţii măsluite

2

– În plină recesiune economică, o firmă din Botoşani a descoperit cheia succesului în afaceri. Înfiinţată în 1997, societatea Tehnic Asist a câştigat patru din cele cinci lucrări finanţate din fonduri europene ce urmează să fie executate în comunele Mihai Eminescu, Stăuceni, Vorniceni şi Copălău, valoarea totală a acestora fiind de peste 20 de milioane de lei fără TVA.

.

„Dosar beton”, „maşină beton”

Cel mai bun exemplu este cel al Primăriei Mihai Eminescu care a obţinut, anul trecut, finanţare europeană prin Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (CRPDRP ) Iaşi pentru modernizări în Cătămărăşti Deal, Ipoteşti, Cucorăni şi Cătămărăşti Vale.

S-au înscris 11 firme. Din cauza unor vicii de procedură, licitaţia a fost contestată de trei ori la CNSC. În ciuda faptului că unii contestatari au avut câştig de cauză, lucrarea a fost atribuită tot firmei Tehnic Asist. Per total lucrări, oferta lor a fost cea mai costisitoare.

„Au avut dosarul beton, au avut ofertă beton, deţineau condiţiile cerute în caietul de sarcini – staţii, probe de asfalt, maşini, utilaje, tot, tot. Deci erau beton în acte”, justifică primarul Verginel Gireadă de ce a câştigat firma botoşăneană licitaţia.

Mai greu este de justificat faptul că, după adjudecarea licitaţiei, primarul Gireadă a primit, cu titlu de împrumut, un BMW X5 achiziţionat în leasing de societatea Tehnic Asist.

„Am împrumutat-o temporar că maşina mea (n.r. – Hyundai Tucson) a luat-o fecioru-meu care este la Câmpina. Am împrumutat-o pe o săptămână – două. O mai împrumut şi eu pe-a mea. Sunt chestii personale. Sincer, nici nu vreau să răspund la chestiile astea”, a replicat Verginel Gireadă.

.

Contracte cu preţuri record preferate la licitaţii

Situaţii asemănătoare au fost şi în celelalte comune.

La toate licitaţiile pe fonduri europene, la care am participat în judeţul Botoşani, toţi ofertanţii au fost eliminaţi cu oferte declarate inacceptabile, iar câştigătoare a fost desemnată o singură firmă, care a avut cea mai mare ofertă financiară”, se preciza în contestaţia firmei Transporturi Auto SRL.

La Copălău, modernizarea unor drumuri comunale şi săteşti a ajuns tot la Tehnic Asist. Exclusă, firma Eky Sam, din Târgu Frumos a contestat licitaţia pe motiv că punctajul tehnic a fost modificat peste noapte.

Contactat de reprezentanţii presei, Mirel Constantin Vlas, directorul general al firmei Tehnic Asist, a ameninţat că, dacă vor apărea informaţii nereale despre firma sa, îşi va angaja doi avocaţi şi va deschide acţiune în instanţă.

.

Firma de consultanţă, scoasă la înaintare de CRPDRP Iaşi

Toate iţele duc spre CRPDRP Iaşi, care lucrează cu firme de consultanţă care îi ajută pe primari să realizeze proiectele necesare în vederea obţinerii finanţării.

Tot aceste firme întocmesc caietele de sarcini pentru primării şi fişa de date a achiziţiei.

„Nu pot să vă spun firma. Este din Botoşani”, afirmă Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu.

Aceste documente sunt în fapt „instrumente” de dirijare controlată şi mascată a întregii proceduri de achiziţie. Asta pentru că, prin criteriile enunţate în caietul de sarcini, unele firme sunt pur şi simplu obstrucţionate.

Potrivit unor surse neoficiale, la mijloc ar fi vorba de o reţea coordonată de un grup de „băieţi deştepţi” care au pus pe picioare sistemul şi dirijează totul din umbră.

De regulă, se lucrează cu primari cu „bube”, care pot fi „prinşi de nas”. Astfel, după aprobarea proiectelor, banii pleacă spre firme special desemnate, ulterior o parte din bani întorcându-se, pe căi ocolite, spre aceiaşi „băieţi deştepţi”. Dar până la finalizarea cercetărilor nicio instituţie implicată nu furnizează mai multe detalii despre acest caz.

Sursa: Monitorul de Botoşani

.

Un alt caz de licitaţie pe bani publici, câştigată de societatea Tehnic Asist:

Campus şcolar de 4,35 milioane euro în comuna Suliţa, judeţul Botoşani

.

loading...

Citește și
Loading...

2 Comentarii
  1. Misu spune

    Nu vad nici un comentariu facut de cineva! Sunt cumva sectrete comentariile cititorilor?

  2. alex spune

    mare mafie in urma acestor licitatii,mai ales primarul un mafiot jumate..ne mai plangem de ce toate merg asa de prost,dar cu asa oameni cred si eu ca nu are cum sa ne fie bine..halal Romanie, halal oameni care ne conduc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.