Rusia are un plan de eludare a Ucrainei în depozitarea gazelor

Proiectul comun al unei companii Romgaz – Gazprom pentru construirea unui depozit de gaze naturale la Margineni face parte dintr-un plan al Rusiei de a avea depozite de gaze in vestul Ucrainei, tara care detine acum majoritate depozite lor de gaze de care Rusia are nevoie, a declarat, miercuri, Vladimir Socor, partener la Jamestown Foundation din Statele Unite.

“Nu as spune ca este vorba despre un parteneriat intre România si Rusia. Rusia vrea acum sa aiba depozite de gaze in vestul Ucrainei, tara care detine acum aceste depozite atât de necesare Rusiei. România nu este prima tara la care Rusia a apelat.
Aceasta tara a avut contacte si proiecte in acest sens cu Austria, Slovacia, Ungaria si Serbia”, a spus Socor, cu ocazia Forumului Europa – Rusia, organizat la Bucuresti.
Compania mixta Romgaz – Gazprom va fi detinuta de cele doua companii in mod egal, fiecare parte urmând sa detina 50% din societate, a declarat, marti, ministrul Economiei, Adriean Videanu, care a participat la Forum.
“Compania mixta Romgaz – Gazprom va fi detinuta de cele doua parti in proportie de 50% fiecare. Aceasta colaborare a fost propusa de Rusia, inca din anul 2007. Este o situatie win – win. Vom discuta in cadrul comisiilor mixte româno-ruse, create pentru gasirea unor oportunitati de colaborare intre cele doua state, cu privire la detalii in acest sens. Nu excludem, insa nici o colaborare directa intre ele doua societati, fara intermediari. Deocamdata nu am discutat acest aspect”, a spus Videanu.
Totodata, ministrul Economiei a explicat ca “Gazprom va aduce importuri de gaze pe timp de vara, iar România va creste nivelul resurselor pe care le detine in sistem”.
În primavara anului trecut, reprezentantii Romgaz si Gazprom s-au intâlnit la Moscova, pentru a discuta pe tema realizarii studiului. Oficialii Gazprom au refuzat sa participe la realizarea studiului de fezabilitate, urmând sa ia o decizie privind implicarea in acest proiect dupa analiza rezultatelor acestui studiu.
Depozitul de gaze de la Roman-Margineni ar urma sa aiba o capacitate de inmagazinare de doua miliarde metri cubi.
În prezent, Romgaz opereaza sase depozite de gaze, la Cetatea de Balta, Bilciuresti, Urziceni, Balaceanca, Sarmasel si Ghercesti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.