Scăpare? Noua lege a comerţului „a uitat” de magazinele cash & carry

– Noua lege din comertul alimentar, care reglementeaza mai strict relatiile dintre producatori si marile retele de magazine, nu va fi aplicabila in segmentul magazinelor cash & carry, adica 30% din comertul local, desi Ministerul Agriculturii, initiatorul acestei legi, a vizat toate formatele de magazine din retailul modern.

.
Potrivit definitiei comerciantului mentionata in textul acestei legi, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, noile reglementari se aplica firmelor sau persoanelor fizice care desfasoara activitati de comercializare directa catre consumator.

In aceasta categorie nu intra insa magazinele cash & carry, al caror obiect de activitate este comertul cu ridicata. Accesul in aceste magazine se face doar pe baza de legitimatie, care se poate obtine doar de catre firme si persoane fizice autorizate.

Segmentul magazinelor cash & carry reprezinta circa 30% din comertul alimentar modern, potrivit datelor disponibile.

Anul trecut, cei doi jucatori activi pe acest segment, Metro Cash & Carry si Selgros, au raportat vanzari cumulate de aproximativ 2,2 miliarde de euro, adica aproape o treime din valoarea afacerilor cumulate ale lanturilor internationale de magazine alimentare in Romania, care au ajuns la 7-8 miliarde de euro la nivelul anului 2008.

Reprezentantii retailerilor spun ca aceasta este probabil „o scapare” a celor care au elaborat textul legii. Legea a fost aprobata saptamana trecuta de Guvern, prin ordonanta de urgenta, si va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial, adica in cateva zile.

Continuarea în Ziarul Financiar

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.