Studii în străinătate pe bani puţini

– În Danemarca, studiile superioare sunt gratuite pentru români, în Franţa poţi face facultatea cu câteva sute de euro pe an, iar în Olanda, taxa anuală este de 1.500 de euro.

Subvenţionarea educaţiei de către guvernele europene le permite tinerilor români să facă studiile superioare la universităţile de stat din străinătate pe bani puţini sau chiar gratuit. Această facilitate este valabilă pentru toţi membrii UE, iar la admitere aplicanţii străini au aceleaşi şanse ca localnicii.

Programele de studiu sunt accesibile atât tinerilor cu performanţe deosebite, cât şi celor care, chiar dacă nu s-au remarcat la competiţiile şcolare, sunt dornici să înveţe într-o altă ţară europeană.

Sistemele de admitere diferă de la o universitate la alta, variind de la impunerea unor medii-limită, realizarea de eseuri şi susţinerea de interviuri pâna la simpla depunere a aplicaţiei şi achitarea taxei de şcolarizare.

.

Taxă de şcolarizare zero în Danemarca

Dacă înainte de intrarea în Uniunea Europeană un student român plătea în jur de 8.000 de euro pentru a face facultatea în Danemarca, el poate face acum aceleaşi studii în mod gratuit.

Subvenţionarea studiilor universitare de către statul danez se aplică fără discriminare, atât pentru studenţii din Danemarca, cât şi pentru cei care provin din ţările UE. Admiterea se face pe bază de dosar, iar tinerii români au aceleaşi şanse ca aceia din Danemarca sau din orice ţară din Uniunea Europeană”, explică Bogdan Kochesh, directorul programului de consiliere pentru studenţi Edmundo, al Grupului „Educativa”.

Un alt avantaj al studiilor efectuate în această ţară ţine de cheltuielile generale. „Spre deosebire de alte ţări europene, un serviciu part time le permite studenţilor să îşi acopere în întregime cheltuielile legate de masă şi cazare, iar transportul se face, în general, cu bicicleta”, precizează Bogdan Kochesh.

O altă oportunitate pentru tinerii români o reprezintă Marea Britanie, unde guvernul britanic acordă împrumuturi studenţilor din Uniunea Europeană care acoperă parţial sau total taxele de şcolarizare.

Banii pot fi returnaţi în timp, după absolvirea studiilor şi doar după ce tânărul începe să câştige echivalentul a 6.000 de lire sterline pe an.

Continuarea în Evenimentul Zilei

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.