UE, lunga aşteptare a Turciei

Cu reticentele prezentate de cancelarul Angela Merkel si de presedintele Nicolas Sarkozy, Bruxelles-ul va trebui sa decida in urmatorii cinci ani unde duce dilatatul drum al aderarii turcilor. În timp ce procesul de integrare va ramâne inghetat pâna când guvernul de la Ankara va deschide portile Ciprului, Franta si Germania sunt de parere ca tara asiatica ar trebui sa primeasca doar un statut de “partener privilegiať, asemeni Rusiei, noteaza ziarul El Mundo.
Când, in decembrie 1999, dupa un deceniu de negocieri, cei atunci 15 au decis sa accepte candidatura Turciei la UE, Javier Solana a fost nevoit sa zboare la Ankara pentru a prezenta “marfa” si avantajele Uniunii turcilor.
“Suntem foarte, foarte multumiti si cred ca si tara dumneavoastra este la feľ, a spus atunci emisarul european dupa o reuniune nocturna cu liderii unui stat care primea oferta cu prudenta. “Sunt multe detalii dificile de inghitiť, nuanta premierul Bülent Ecevit, presat atunci de Bill Clinton pentru a participa la Consiliul European.
Acea reticenta, amestec de neincredere si de realism, pare justificat zece ani mai târziu, când Turcia avanseaza spre UE in intr-un ritim atât de lent incât sfârsitul se vede foarte departe si incert.
De când a inceput procesul oficial pentru a adapta legislatia turca la cea comunitara in octombrie 2005, Turcia si UE nu au incheiat decât un singur capitol din cele 35 necesare pentru ca statul sa intre pe usa clubului european. S-au deschis alte 10 cu mari eforturi si niciunul nu incepe automat din cauza turcoscepticilor, precum Franta si Germania, Grecia sau Cipru.
Alte zece domenii sunt inghetate pâna când turcii nu vor deschide portile Ciprului. Contenciosul dintre comunitatea greco-cipriota – care se afla in Uniune – si turco-cipriota din nordul izolat a servit drept pretext membrilor pentru tergiversare.
“Francezilor le-ar placea sa foloseasca insula drept scuza”, a comentat un diplomat. Parlamentul European, care voteaza asupra tratatelor de aderare cu rezolutii juridic valabile, a mentinut o pozitie critica fata de Turcia, utila campaniei lui Nicolas Sarkozy si Angelei Merkel. În ultimul raport al eurodeputatilor -cu o mare prezenta a germanilor si francezilor conservatori – subliniaza “progresul limitať al reformelor Turciei.
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, spera ca renuntarea sa de a se opune prin veto numirii danezului Anders Fogh Rasmussen in functia de secretar general al NATO va servi la grabirea procesului de aderare a tarii sale la UE.
Dar seful guvernului de la Ankara s-a trezit cu si mai multe “nu-uri” ale europenilor aflati in campanie. Sarkozy si Merkel insista ca Turcia sa se conformeze cu statutul de “partener privilegiať asemeni Rusia, fapt ce contrazice angajamentul asumat de Uniune.
“Când incepi o partida si deja esti jucator, nu poti schimba regulile in timpul meciului”, se plângea zilele trecute Erdogan referitor la “nefericitele comentarii” ale presedintelui francez si ale cancelarului german.
Turcii stabilesc ca data a aderarii anul 2014, un obiectiv optimist, dar care va marca agenda europeana, mai ales daca intra in vigoare Tratatul de la Lisabona iar dezbaterea se deplaseaza spre extindere. Viitoarele doua presedintii semestriale ale UE care vor fi asigurate de Suedia si Spania, sunt insa favorabile cauzei turce.
Iar interesele energetice se vor impune cu putere, având in vedere ca in 2014 va trebuie sa intre in functiune Nabucco, gazoductul construit intre Turcia si Austria. În fata unor noi piedici in calea aderarii sale, Ankara ar putea exploata politic noua relatie energetica. “Sa nu ne amagim, turcii sunt exigenti.
Visam cu ochii deschisi la Nabucco, dar ne pot impune conditii mai dure decât rusii”, explica un inalt oficial al UE, care arata ca Cei 27 sunt prea increzatori ca turcii se vor complace in asteptare si ca vo ajuta “gratis” Uniunea in probleme precum Orientul Mijlociu, Rusia sau Afganistan.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.