Ameninţarea atomică şi armele limitate ale lui Obama

Înfruntat cu o criza care pune sub semnul indoie lii politica dialogului cu inamicul, Barack Obama se gaseste in fata a putine optiuni pentru a face fata provocarii nucleare prezentate de Coreea de Nord.

Rabdarea si prudenta sunt singurele arme cu care, deocamdata, Administratia americana incearca sa impiedice ca aceasta problema sa degenereze intr-o confruntare regionala de dimensiuni catastrofale, noteaza ziarul El Pais.
Odata eliminata optiunea militara, pe care nici conservatorii cei mai indrazneti nu o recomanda si nici chiar George W. Bush nu a preconizat-o in timpul presedintiei sale, Obama nu poate face decât ca presiunea internationala sa suscite in regimul de la Phenian teama de supravietuire si ca dip lomatia Chinei sa permita ace stei tari sa se angajeze in stoparea Coreii de Nord.
Nu exista garantii ca aceste doua optiuni sa functioneze. Washingtonul nu dispune de informatii suficiente privind evolutia interna a Coreii de Nord si nu are suficiente elemente de presiune pentru a convinge China sa-si schimbe o politica deocamdata favorabila Phenianului.
Beijingul prefera ca rivalii lui sa fie angrenati intr-o criza diferita de propriile probleme teritoriale si politice. Dar rabdarea si prudenta ar putea servi la câstigarea timpului de care Washingtonul are nevoie pentru a gasi alternative.
Pe de-o parte, cum a amintit zilele trecute Pentagonul, riscul pe care il prezinta Coreea de Nord nu este iminent. Testul nuclear de la sfârsitul saptamânii trecute este doar al doilea de acest gen din istoria sa, rezultatele sunt incerte iar posibilitatea ca aceasta tara sa fie in masura sa monteze focoase nucleare pe o racheta este inca departe.

Dar, pe de alta parte, este evident ca orice actiune agresiva a Coreii de Nord va atrage dupa sine distrugerea sa – desi nu se exclude posibilitatea unei vointe sinucigase din partea a regimului – si este prematur sa se anticipeze ca situatia interna din aceasta tara a ajuns la un asemenea grad de disperare.
Exista si posibilitatea ca Phenianul sa foloseasca aceste teste nucleare drept ceea ce sunt: principalul si unicul sau argument in fata unei eventuale negocieri cu SUA.
Este adevarat, totusi, ca aceste teste mentin un grad inalt de alerta si de neliniste intre principalii aliati americani din regiune, Japonia si Coreea de Sud si care poate fi si un imbold pentru natiunile adepte sfidarii nucleare, mai ales Iranul. Nu pot ramâne, prin urmare, fara raspuns. Obama pare inclinat sa raspunda pe alte planuri. Primul a fost cel al sanctiunilor internationale prin intermediul Natiunilor Unite.
Majoritate expertilor coincid ca aceste sanctiuni nu functioneaza pentru ca nu fac decât sa se adauge foametei de care sufera deja poporul nord-coreean.
Dar sanctiunile pot servi ca mesaj politic lansat Phenianului privind inutilitatea amenintarilor sale si pot fi, pe de alta parte, sporite prin alte masuri, precum blocarea conturilor guvernantilor nord-coreeni – deblocat in 2007 dupa un acord cu Bush – care sa atace concret interesele sistemului.
A doua si cea mai importanta cale de actiune a Washingtonului este prin intermediul Beijingului. China este principala sursa de schimb comercial cu Coreea de Nord si unicul sau sustinator politic. Cu Jocurile Olimpice deja incheiate si cu o situatie economica ce recomanda sa nu fie destabilizata China, argumentele de presiune asupra acestei tari diminueaza considerabil.
Dar in acelasi timp, China nu vrea ca o aprofundare a crizei cu Coreea del Nord sa umple de refugiati granitele sale si nici ca problema nord-coreeana sa declanseze o cursa a inarmarii intre vecini, mai ales in Japonia.
Toate sunt, desigur, optiuni incerte. Dar Obama nu dispune de altele in acest moment. Autoritatea sa pare sa fie amenintata in aceasta criza, dar autoritatea se câstiga si prin metode coercitive, iar rezultatele se vad de obicei pe termen lung.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.