Boc: Viitorul nu îl reprezintă centralele termice de apartament

Viitorul nu il reprezinta centralele termice de apartament, iar Guvernul intentioneaza sa ia un imprumut extern pentru modernizarea centralelor in cogenerare, a declarat, joi, premierul Emil Boc, la o intâlnire pe teme energetice.

“Pot sa va spun, din experienta de primar, dar si din experienta scurta de premier, ca viitorul nu il reprezinta centralele termice de apartament. Am vazut asta si in UE. Poate pentru un anumit moment a fost o solutie buna pentru familiile din România, dar, pe termen mediu si lung, solutia nu o reprezinta centralele termice individuale, solutia o reprezinta sistemul centralizat, dar bine articulat si bine proportionať”, a explicat premierul.
El a precizat ca exista “uriase” probleme pentru ca, in momentul de fata, in multe orase aceste centrale au fost trecute la nivelul primariilor, cu datorii imense, iar administratiile locale nu au capacitatea sa plateasca aceste datorii.
“Aceste centrale au fost concepute pentru a alimenta mari platforme industriale. A pune in miscare toata hardughia aceea, când necesarul ar fi sa folosesti la 10% din capacitatea acelei centrale, dar nu poate fi externalizata si folosita doar o parte, ne aduce costuri uriase”, a explicat premierul.

În opinia sa, solutia o reprezinta centralele de cogenerare si, de aceea, statul trebuie sa-si propuna un program asiduu de investitii in modernizarea centralelor in cogenerare si in alte forme alternative.
“De aceea, solutia pe care eu o am in vedere si sper sa gasim aranjamentul financiar necesar este un imprumut extern de câteva miliarde de euro care sa se focalizeze pentru modernizarea ace stor centrale si care sunt convins ca in zece ani se intoarce in economiile pe care le vom face. (…)
Cred ca aici trebuie sa existe o decizie curajoasa a Guvernului de a lua acel imprumut care sa modernizeze intregul sistem pentru a-l aduce la capacitatea dorita in concordanta cu ceea ce se practica in UE”, a conchis primul-ministru.
Citește și
1 Comentariu
  1. doru spune

    Numai baliverne, nu ati facut nimic bun in tara asta de 20 de ani! Doar va ganditi cum sa mai puneti mana pe ceva miliarde din privatizarea sistemului de incalzire. Numai la noi se poate asa, luam aprobare pt centrale de apartament dupa conditiile voastre, omologate, proiect, iscir, revizii, etc, si deodata pot deveni ilegale. Intrebare : blocul meu nu a fost niciodata bransat la incalzirea centrala in cei 60 de ani de existenta, e bloc care a avut centrala propie. Acum ma obliga boc sa ma bransez? A, si sa si platesc ditamai taxa, ditamai intretinerea si evident sa nu fiu despagubit pt investitia facuta! Stat de hoti la drumul mare. Ei pot da lege care sa stabileasca dupa bunul plac pensiile, salariile, fac ce vor cu propietatea noastra, e japca pe fata. S-a furat cam mult si acum se uita sa vada ce piele mai pot lua de pe noi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.