EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Credit doar cu… carnetul de partid. Banca Românească dă bani în funcţie de apartenenţa politică

0

– Într-un document cu circuit intern al Bancii Românesti, managementul institutiei financiare a decis ca personalul bancii sa introduca si investigatia politica, ca un criteriu de acordare a creditului catre client.

– Concret, clientii vor fi investigati in legatura cu apartenenta lor politica sau ocuparea de catre acestia a unor functii de demnitate publica. Sub aceleasi noi norme de creditare riguroase sunt supusi si membrii familiilor politicienilor intrati in baza de date

.

Potrivit noilor norme interne puse in practica de conducerea de la Banca Romaneasca, ofiterii de credit ar trebui sa se informeze daca solicitanţii împrumuturilor sunt persoane implicate in vreo formatiune politica cu statut de membru, daca au calitatea de parlamentari sau de demnitari ai statului.

Toti acesti clienti sunt incadrati de catre banca la categoria „persoane expuse politic“, in cod bancar numite prescurtat PEP.

Interesant este ca pretentiile gradului de informare al bancilor nu se opreste aici, datele trebuind sa descrie chiar si gradele de rudenie ale clientilor cu eventualii politicieni. Astfel, la aceeasi categorie de persoane expuse politic pot intra rudele apropiate ale politicienilor cum ar fi sotia, copiii sau parintii acestora.

Mai mult decat atat banca se intereseaza chiar si de prietenii sau partenerii de afaceri ai politicienilor, prin intermediul carora se considera ca ar avea o influenta semnificativa asupra unei companii.

Potrivit documentelor de ordin interior ale bancii, in posesia carora ziarul Gardianul a intrat, Banca Romaneasca scoate din aceasta categorie a persoanelor expuse politic clientii care dupa o perioada de un an inceteaza sa mai detina functiile importante in partidele politice ori in institutiile statului.

Banca Româneasca nu ascunde noua conditie in functie de care se va tine cont la aprobarea dosarului de credit. Banca sustine ca noua norma de creditare, stabilita prin regulament intern, se bazeaza pe regulamentul 8/2009 al Bancii Nationale privitor la cunoasterea clientelei.

“Aceste reglementari se aplica tuturor clientilor”, sustine banca, nu numai atunci când se deschide o linie de creditare, ci si in situatia in care o persoana fizica deschide un banal cont curent sau de depozit.

„Primul gand la care ma duc in privinta declararii calitatii politice in cazul apelarii la un credit bancar este ca se incalca grav libertatile individuale de libera asociere. Orice control chiar si la nivel informativ este o incalcare. Personal nu vad utilitatea unoir astfel de date cu politicieni la nivelul bancilor private.

Ma gandesc ca se va ajunge astfel ca in functie de evolutia vietii politice din Romania bancile sa-si calibreze creditarea discretionar.

Putem spune astfel ca in Romania si creditarea s-a politizat. Ma gandesc ca membrii PD-L sau PSD de la putere pot primi mult mai usot credite pentru ca sunt mult mai greu dati afara din serviciul de la stat.

Ce pot face membrii PNL din opozitie ma intreb. Probabil nu pupa bani de la banca. Ce sa mai vorbim despre membrii PRM care nui au prins pentru aceasta legislatura nici locuri de opozitie in Parlament. Probabil ca acestia cand vor declara la banca apartenenta politica vor trata aprobarea dosarului cu portarul si nu cu ofiterul de credit“, a comentat Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP).

Continuarea în Gardianul

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.