EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Cursuri de stăpânire a furiei pentru a lupta împotriva violenţei în şcolile britanice

0

Propunerile ministrului francez al educatiei, Xavier Darcos, privind lupta impotriva violentei in scoli nu sunt agreate de totalitatea profesorilor si a personalului auxiliar, dar conform unui sondaj OpinionWay, efectuat pentru Ministerul Educatiei, publicat la 27 mai, francezii le aproba in intregime, scrie ziarul francez Le Monde.

Marea Britanie este câteodata data drept exemplu pentru modul in care abordeaza reprimarea violentei in scoli. “De fapt, sunt foarte putine scoli care au aplicat sisteme precum portile de detectie a metalelor sau perchezitiile sistematice la intrarea in unitatile scolare”, afirma Frances Child, profesoara si ziarista la Daily Mail.
“De altfel, nu exista politici la nivel national, fiecare scoala incearca sa-si rezolve propriile probleme. Cel mai adesea, scolile aplica mai degraba sisteme de prevenire si de comunicare cu elevii pentru a le cunoaste problemele sau cursuri de control al emotiilor si de stapânire a furiei.”
Aceste cursuri, denumite “Aspecte sociale si emotionale ale invatarii” (“Social and emotional aspects of learning” – SEALS), sunt obligatorii in scoala primara la care preda Pierre Fenner, din Hull, un oras cu 250.000 de locuitori din nord-estul Angliei. În fiecare saptamâna, timp de o ora, toti elevii (fie ca au sau nu probleme) invata sa-si controleze emotiile, sa lucreze in buna dispozitie, sa-si exprime problemele si nelinistile.
Aceasta scoala este situata intr-un cartier foarte defavorizat, iar majoritatea elevilor au unul din parinti somer, chiar pe amândoi. “Este vorba de copii care vorbesc urât, care vad violenta la ei acasa in fiecare zi, care se bat cu fratii si surorile lor, povesteste Pierre Fenner. De exemplu, tatal unuia din elevii mei a fost arestat de doua ori. Datorita sistemelor pe care le-am aplicat in scoala, in clase nu se produc violente.”
Aplicarea de mecanisme progresive, afirma acesta, faciliteaza comunicarea cu elevul si favorizeaza mai ales acordarea de recompense si nu de sanctiuni. Este ca un sistem bazat pe principiul semaforului cu trei culori. Toti elevii demareaza la culoarea verde, apoi la prima prostie trec la portocaliu, pentru ca eventual sa termine la rosu.

“Când un elev ajunge la rosu, nu exista o sanctiune tip, explica Pierre Fenner. Se procedeaza in functie de fiecare caz. Cu ajutorul unui consilier, incercam sa vedem daca este ceva in neregula acasa la elev, in familia lui. De asemenea, i se poate cere elevului sa mearga in alta clasa pentru a se calma – intotdeauna elevul este rugat, nu este fortat – sau sa mearga la director.
Daca niciuna dintre aceste metode nu functioneaza, elevul poate sa mearga intr-un centru, care se afla in apropierea scolii, unde lucreaza individual cu personal specializat. El ramâne acolo atât timp cât este nevoie.”
Unul din punctele forte ale scolii unde preda Pierre Fenner este acela ca tot personalul didactic este format special pentru a putea face fata situatiilor dificile. Chiar si el tocmai isi termina cursurile de formare in “restorative practices” (practici de recuperare), o metoda prin care se abordeaza global problema violentei in scoli si prin care se predau tehnici concrete profesorilor. “Înainte, când un copil facea o prostie, ii spuneam:
“De ce ai facut asa?”. Dar, de fapt, copilul nu stie de multe ori de ce face asa. La aceste cursuri, invatam sa punem intrebarile potrivite, sa vedem impreuna cu copilul cum poate sa-si repare greseala, sa-si imbunatateasca comportamentul si sa nu mai fie violent.”
“Sistemul recompenselor este mult mai eficient decât cel al pedepselor”, adauga Pierre Fenner. Acest tânar profesor cunoaste o multitudine de metode ingenioase care sa-i faca pe elevi sa se comporte bine. “Am tot la mine mici bilete de loterie.
Când un copil face un lucru bun – chiar atunci când zice un simplu “multumesc” – ii dau un bilet, el isi scrie numele pe el si il pune intr-un bol. În fiecare luna, cumpar un mic cadou si tragem la sorti un bilet cu numele celui care il va primi.”
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.