Fondurile europene nu sunt atrase în energie din cauza “piraţilor” fără expertiză

Desi in domeniul energetic exista interes si disponibilitate pentru investitii, nu pot fi atrase fonduri europene din cauza “piratilor” care nu au expertiza dar care realizeaza proiecte in acest sector, a declarat, joi, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, la o conferinta pe teme energetice.

“Desi exista interes, exista investitori in domeniul energetic, aparitia “piratilor” care nu stiu sa proiecteze dar contracteaza parcuri eoliene, spre exemplu, sau pentru fotovoltaice, duce la imposibilitatea de a atrage fonduri europene pentru proiecte in domeniu.
Acesti “pirati” nu au expertiza, copiaza proiecte si le schimba uneori denumirea localitatii sau alte detalii, depus proiectele la primarii, iar aceste proiecte cad in etapa de evaluare pentru obtinerea fondurilor europene”, a afirmat Iulian Iancu. De asemenea, acesta a mentionat faptul ca pentru România sansa de dezvoltare este energia, ca potential de export si ca sustinere pentru dezvoltarea altor investitii.
“Am realizat o Lege a resurselor regenerabile, iar in prealabil am invitat reprezentantii ANRE la dezbateri. Dupa finalizarea proiectului de act normativ, acestia au spus ca nu li s-a cerut opinia in aceasta privinta, motiv pentru care realizarea normelor metodologice intârzie sa apara.
Un astfel de comportament a determinat bancile sa fie reticente in a sustine proiecte. Între timp, Bulgaria are o capacitate de 600 Megawati in instalatii eoliene”, a adaugat Iulian Iancu.
În acest context, presedintele Comisiei de Industrii a reiterat necesitatea investitiilor in domeniul cercetarii si dezvoltarii.
“Realitatea a dovedit ca piata nu este singura solutie pentru functionarea unui sistem. Trebuie redefinit rolul statului, trebuie definite serviciile publice. Energia este un serviciu public”, a spus Iancu.
Printre problemele cu care se confrunta România in domeniul energetic se numara resursele umane, sursele energetice precum este apa, costurile proiectelor, logistica, potrivit sursei citate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.