Gazul ruşilor, aşteptat la Neamţ

• Depozitul de gaze de la Mărgineni pare a prinde contur • Condiţia este ca România să importe o cantitate mai mare de gaze decât cea contractată în prezent • Dacă depozitul de gaze s-ar realiza ar fi vorba de o investiţie de sute de milioane de euro

.
Directorul Romgaz Medias, Adrian Piteiu, a făcut referire la depozitul de gaze în contextul în care autoritătile române au purtat discutii pe această temă cu partea rusă.

„Viceprşedintele Medvedev a declarat că se poate discuta despre importurile directe Romgaz-Gazprom, dar cantitatea de gaze importate va trebui să fie mai mare decât cea prevăzută în actualul contract, pe care Romgaz îl are cu firma Whintershall şi Imex”, a declarat Piteiu.

Acesta a mai susţinut că s-a discutat cu partea rusă şi despre cooperarea în legătură cu asocierea în participatiune dintre Romgaz şi Gazprom pentru întocmirea studiului de zăcământ şi fezabilitate pentru depozitul de înmagazinare de la Mărgineni, judeţul Neamţ.

„Gazpromul a fost informat şi despre licitatia pe care Romgaz a organizat-o pentru întocmirea acestui studiu (licitaţie câştigată de firma Petrostar Ploieşti). Urmează ca cele două părti implicate să analizeze studiul de zăcământ, după care Gazprom împreună cu Petrostar vor contribui la realizarea studiului de marketing al gazelor”, a mai spus Adrian Piteiu.

.

La Neamţ, autorităţile nu ştiu nimic

Desi partea română şi cea rusă par să fie aproape de a bate palma, la locul faptei nu se ştie nimic despre acest lucru. Cei din Mărgineni s-au săturat de când umblă zvonul unei investiţii de proporţii în localitatea lor, fără a se concretiza, întrucât ideea depozitului este mai veche de un deceniu.

Nu am fost înştiinţaţi în niciun fel. Dacă se va face, oricum, trebuie să ia legătura cu noi pentru teren, deoarece o parte este în domeniul privat dar si în domeniul public”, a declarat Ioan Surdu, primarul comunei Mărgineni.

Iniţial obiectivul era gândit la o capacitate de înmagazinare de 2,6 miliarde de metri cubi de gaze. Depozitele de gaze pot fi realizate în foste zăcăminte, care sunt reumplute cu gaze sub presiune.

Romgaz şi-a propus folosirea etapizată a depozitului de la Mărgineni: în primă fază ar urma să stocheze 600 milioane de metri cubi, care să asigure consumul judeţelor din Moldova, iar ulterior o creştere la 2 miliarde de metri cubi, dar în măsura încheierii de contracte cu firme internaţionale pentru stocarea acestei cantităţi.

Sursa: Monitorul de Neamţ

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.