Isărescu îi cere lui Boc să arate banii pentru „Prima Casă”

– Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că băncile trebuie să se asigure că garanţia acordată de stat în cazul programului „Prima Casă”, prin Fondul de Garantare, funcţionează „imediat” şi poate fi executată.

.
“În momentul în care băncile vor avea riscuri de execuţie în caz de neplată, atunci apar probleme suplimentare. Cam acestea ar fi lucrurile cu care să plecăm la drum: schema simplă, numai că trebuie să aveţi garantat faptul că, în caz de neplată, garanţia funcţionează imediat şi trebuie să executaţi garanţia. Garanţia trebuie să fie de la Fond (Fondul de Garantare n.r.), să nu aveţi garanţie imobiliară”, a declarat Isărescu, la începutul întâlnirii de joi cu bancherii şi Guvernul pe tema programului „Prima Casă”.

Guvernul a modificat în şedinţa de miercuri actul normativ referitor la statutul Fondului de Garantare, astfel încât să poată garanta şi creditele pentru achiziţionarea de locuinţe.

În următoarea etapă, băncile vor depune oferte la Banca Naţională şi la Ministerul Finanţelor prin care să îşi exprime disponibilitatea de a intra în proiect. Aceste oferte vor trebui să aibă „costuri efective sub preţul pieţei”.

În funcţie de costuri, pe principiul oricărei licitaţii, autorităţile vor alege numele instituţiilor de credit participante. Băncile care au depus deja oferte sunt CEC, BCR, OTP şi Banca Transilvania, oficialii Alpha Bank au spus că sunt interesaţi de proiect, la fel ca şi cei ai BRD.

Statul va lucra cu toate băncile care vor răspunde cerinţelor impuse de Guvern: să aibă reprezentare naţională, să nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achiziţionarea unei locuinţe şi să perceapă dobânzi sub cele practicate în acest moment pe piaţă, a declarat premierul Emil Boc.

În cadrul discuţiilor, guvernatorul Isărescu a fost singurul care a pus piciorul pe frână, atenţionând Finanţele şi bancherii să discute numai cu banii pe masă.

Primii care au reacţionat la program, după stat şi bancheri, au fost notarii. Ei promit că oamenii care vor achiziţiona locuinţe prin programul guvernamental „Prima casă” vor plăti onorarii notariale mai mici.

Continuarea în Cotidianul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.