EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Kim Jong Il se finanţează la “supermarketul” terorii

0

Rachete, consultanta pentru locatii nucleare, arme si buncare – toate acestea sunt un motiv de mândrie pentru marfurile terorii exportate de Coreea de Nord. “Clientii” sunt tari precum Iranul, Siria si Pakistanul, dar si grupari armate de tipul Hezbollah si defunctul Tigrii tamili, informeaza cotidianul italian Il Giornale.

Tehnologia rachetei nord-coreene “Nodong” a fost vânduta Iranului si Pakistanului. Iranienii au dezvoltat “Shebab 3”, cu o raza de actiune de 1.300 km, datorita ajutorului Phenianului. Înca din 2006 subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armamentului, Robert Joseph, denunta faptul ca “Coreea de Nord este principalul furnizor al tehnologiei pentru rachete balistice iraniene”.
Pakistanezii au fructificat know-how-ul nord-coreean pentru dezvoltarea rachetei “Ghauri”, care poate lovi in profunzime teritoriul indian cu o focoasa nucleara. În schimb, in pofida dezmintirilor Islamabadului, regimul stalinist de la Phenian ar fi fost ajutat in cursa armamentului nuclear.
La inceput, rachetele nord-coreene erau traficate pe mare. Unul dintre cazurile cele mai rasunatoare a fost descoperit in 2002, când o nava nord-coreeana a fost blocata in Golful Aden de unitati de razboi spaniole. Cala navei Sosang ascundea rachete Scud aparent destinate Yemenului. Suspiciunea a fost ca adevaratul cumparator ar fi fost Saddam Hussein sau chiar Al-Qaida.
Cresterea controalelor in urma instituirii sanctiunilor a determinat o schimbare a sistemului. Satelitii americani au reusit sa fotografieze avioane de transport militare provenind din Pakistan, care incarcau tehnologie de rachete in Coreea de Nord.

Experienta nucleara a tehnicienilor de la Phenian i-a fost de folos Siriei pentru a incerca sa realizeze o instalatie pentru imbogatirea uraniului. Si in acest caz, sosirea in portul Tartous a unei nave sub pavilion nord-coreean a declansat numaratoarea inversa pentru un atac aerian israelian. Locatia supersecreta din nord-estul Siriei a fost distrusa in septembrie 2007.
În Iran, unul dintre centrele suspectate pentru programul nuclear militar este instalatia subterana de la Chalus. Tehnicienii nord-coreeni ar fi ajutat la construirea ei in inima muntilor Alborz. “Exista temerea ca Coreea de Nord si Iranul ar fi impartit datele in domeniul nuclear, asa cum au facut pentru rachetele balistice”, a declarat fostul subsecretar de stat al SUA, John Bolton.
Experienta nord-coreeana privind instalatiile subterane i-a fost de folos gruparii Hezbollah pentru a construi o retea de buncare “invizibile” in sudul Libanului, care au rezistat partial razboiului cu Israelul din 2006. În luna aprilie 2009, circa 30 de evrei americani, victime ale rachetelor lansate de militiile siite in Galileea, au prezentat un denunt la tribunalul districtual din Washington impotriva Coreii de Nord.
Documentul citeaza un raport al Congresului SUA, care vorbeste de “buncare subterane intinse pe 25 km, folosite de Hezbollah pentru a-si deplasa propriile trupe”. Acestea au fost construite cu ajutorul nord-coreean. Victimele razboiului din 2006 cer despagubiri in valoare de 100 de milioane de dolari guvernului de la Phenian.
Mai mult, circa 100 de comandouri siite libaneze ar fi fost antrenate de corpuri speciale nord-coreene din ultimul regim stalinist. Arme usoare si impotriva blindatelor, de provenienta nord¬coreeana, au fost sechestrate in largul coastelor Sri Lanka, fiind destinate Tigrilor tamili – insurgentii separatisti considerati teroristi de comunitatea internationala – care saptamâna trecuta au fost alungati de autoritatile guvernamentale dupa 30 de ani de razboi.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.