Lausanne, oraşul cultivatorilor amatori de legume

Gradinile urbane de legume, nomade si rebele, sunt emblema infloritoare a orasului Lausanne, scrie ziarul elvetian Le Temps. Ele cocheteaza, bineinteles in mod institutionalizat, cu miscarile de “gherila” aparute in Marea Britanie, Statele Unite sau Grecia, care incearca recucerirea spatiului public prin crearea de gradini salbatice.

În plimbarile lui Pierre Corajoud prin gradinile de zarzavaturi, sponsorizate de Liga pentru Sanatate si Liga Spatiilor de prevenire, acesta trece prin miile de parcele intinse intre Léman si Jorat. Pierre Corajoud intruchipeaza de câtiva ani plimbarea urbana. De-a lungul anilor, el a explorat orasul Lausanne, a inventat itinerarii si a facut harti cu traseele pe care a hoinarit.
Cu ocazia editiei 2009 a manifestarii “Lausanne Jardin” (Lausanne Gradina), care debuteaza la 20 iunie, cu promisiuni de verdeata de-a lungul traseului noului metrou, el a imaginat doua excursii pe urmele cultivatorilor de legume din Lausanne. Cele doua plimbari, fiecare de o ora si jumatate, dezvaluie comori discrete de fructe si legume cultivate in oras.
Asa cum obisnuieste atunci când lanseaza noi trasee, Pierre Corajoud se transforma brusc in ghid, in sef de grup. Aventurierul ocoleste ambuteiajele si prezinta apoi gradinile care ocupa spatiile foarte mici dintre beton si asfalt. Private, in asociatie sau familiale, parcelele dau un ritm geometriilor metropolitane.
Municipalitatea a destinat chiar un teren ace stei experiente inedite. De vreo zece ani, s-au creat pâna in prezent opt asemenea gradini, de care se ocupa aproximativ 200 de locuitori ai orasului. Ele ocupa spatii anonime din oras; non-locuri, cum ar zice antropologul francez Marc Augé.
Aceste parcele pot aparea sau disparea, in functie de metamorfozele urbane. Locuitorii, care se afla la o distanta de mai putin de cinci minute pe jos de aceste zone, pot inchiria un loc intre 6 si 48 de metri patrati, contra a 3 franci pe an.
Nu este suficient pentru a hrani toata familia, dar este suficient pentru a te transforma in “zarzavagiu de buzunar”. Echipamentul se limiteaza la niste puncte de apa si la o lada comuna de unelte.
Cultivarea pamântului este o ocazie de intâlnire, de conversatii, de amestec intre paturile sociale, explica Francesco Della Casa, curator la Lausanne Jardins. Gradinile de legume vor fi, de asemenea, in centrul manifestatiei din iunie, conform ziarului.
Aceste gradini nu mai respecta traditia gradinilor familiale care necesita o anumita intretinere a locului. La Lausanne, unde au o vechime de un secol, ele se organizeaza in zece grupuri reprezentând 640 de loturi in total, a o suta de metri patrati fiecare, la pretul de 250-350 de franci pe an de parcela, confirma Jean-Marie Brodard, secretar general al asociatiei din Lausanne.
Pe drumul spre Fontenay, imobile mari protejeaza un lung sir de gradini. Construite intre 1934 si 1948 de catre Societatea cooperatista pentru locuinte din Lausanne (SCHL), aceste imobile sociale trebuiau sa fie o solutie la penuria de locuinte din acea perioada.
La fel ca si astazi. Apartamentele erau propuse la preturi abordabile si gradinile de legume erau atribuite chiriasilor. Muncitori sau tarani in exil, toti plantau salate, cartofi, rosii. Legumele constituiau un supliment alimentar, precum si amintirea satului abandonat.
În zilele noastre, un mare numar dintre aceste spatii verzi a fost transformat in parcari, dar nu si cel de la Fontenay. Adriano Rizzetto, chirias al unei case si al unei gradini de legume, lucra in acea perioada pentru cooperativa care a stiut sa pastreze aceste gradini, precum si un loc de joaca.
Tot el este la originea hotarârii de a se construi o parcare subterana prin anii ’70. De atunci, parcarea a fost marita, iar la suprafata au fost reamenajate loturile de gradini.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.