Populaţia din rural descurajată în a-şi găsi un loc de muncă

Populatia rurala este descurajata in privinta posibilitatii de a gasi un loc de munca sau de a urma scoala dorita, releva un sondaj national realizat in perioada 26 martie-5 aprilie de Institutul National pentru Studii de Opinie si Marketing (INSOMAR).

Aproape 80% din locuitorii mediului rural cons idera ca au sanse scazute sau foarte scazute de a gasi un loc de munca pe masura asteptarilor sau pregatirii lor. Un procent de 60% apreciaza la fel posibilitatile de a urma o forma de invatamânt pe care si-o doresc.
Numai 35% din locuitorii mediului rural se declara multumiti sau foarte multumiti de posibilitatea de a dispune de servicii medicale atunci când au nevoie de ele, comparativ cu aproximativ 47% din mediul urban.
Sansele de a reusi in viata sunt percepute ca fiind foarte scazute de o treime dintre locuitorii mediului rural, in timp ce in orase raportul este de 1 la 5.
La polul opus, doar cu putin peste un locuitor din 10 din mediul rural crede ca are sanse ridicate, de peste 2,5 ori mai putin decât in mediul urban, releva cercetarea.
Retelele de canalizare, gaze si apa sunt serviciile despre care cei mai multi sateni spun ca nu exista si ar fi necesare in localitatea lor. Astfel, 8 7,3% spun ca nu au retea de canalizare, 82,3% ca nu au retea de gaze, 58% ca nu au apa curenta, 4 1,8% ca nu au farmacii.
Dintre acestia, 93% cons idera in foarte mare masura ca ar avea nevoie de retea de canalizare, 80% de retea de gaze, 92% de retea de apa curenta, 97% de farmacii, 97% de cabinete medicale, 91% de scoli generale, 62% de televiziune prin cablu, inclusiv digitala.
În ceea ce priveste posibilitatea de a beneficia de servicii medicale atunci când au nevoie, respondentii din urban spun ca au nevoie intr-o masura foarte ridicata in proportie de 4,5% si mai degraba ridicata – 42,9%, iar cei din rural numai in proportie de 4,1% si, respectiv, 31,4%, indica sondajul.
Forma de invatamânt pe care ar urma sa o frecventeze ii preocupa intr-o masura foarte ridicata pe 7,5% si in mare masura pe 39,1% dintre participantii la studiu din urban si, respectiv, 2,3% si 16,3% din rural.
Sondajul mai re leva ca orasenii sunt mai multumiti decât satenii de pos ibilitatile pe care le au când vine vorba despre accesul la un viitor mai bun.
Studiul Institutului National pentru Studii de Opinie si Marketing (INSOMAR) “Viata in mediul rural din România la doi ani de la aderarea la UE” a fost realizat in 74 de localitati urbane si 78 rurale din 40 de judete si municipiul Bucuresti.
Volumul esantionului a fost de 2.430 de persoane, fiind reprezentativ pentru populatia României cu vârsta peste 18 ani – atât pentru rezidentii din mediul rural, unde au fost intervievate 1.040 de persoane, cât si pentru cei din mediul urban.
Eroarea maxima admisa, garantata cu o probabilitate de 95%, este de 2% pentru rezultate le obtinute la nivelul populatiei României si de 3,1% pentru cele la nivel de mediu de rezidenta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.