Posibilitatea intrării României în incapacitate de plată este în continuare verosimilă

România ar putea intra in incapacitate de plata daca semnele ingrijoratoare ale economiei se mentin, astfel incât este posibil ca salariile si platile sociale sa nu mai poata fi onorate, a declarat joi, presedinte le UGIR, Ioan Cezar Corâci.

“Daca actualul Guvern continua in acest mod, fara un plan concret anti-criza, fara stimulente reale pentru economie, am putea ajunge la momentul in care nu se vor mai putea plati salariile catre bugetari si nici alocatiile pentru someri sau alte indemnizatii sociale”, a spus presedintele UGIR.
Acesta a precizat ca, in luna aprilie, industria a scazut cu 15%, fata de 13% pe primele trei luni ale anului, ceea ce inseamna ca “suntem abia la inceputul crizei”.
“În aceste conditii, din planurile convenite cu Guvernul pentru stimularea economiei, niciunul nu a fost aplicat, ba mai mult, avem un buget adoptat inaintea planului anti-criza si nici macar acesta din urma nu este aplicať, a spus Corâci.
El a subliniat ca bancile sunt nevoite sa trimita banii in afara, pentru investitii in alte economii, in conditiile in care economia din România se caracterizeaza prin “lipsa totala de predictibilitate”. “Bancile prefera sa trimita o parte din bani in tarile de origine, pentru ca acolo exista pro iecte de investitii clare.

La noi, Guvernul a varsat banii catre administratiile locale, bani care nu au ajuns in economia reala”, a explicat oficialul UGIR.
Potrivit datelor patronatului, economia României nu s-a stabilizat in primele patru luni, in pofida unei atenuari a curbei de scadere, iar masurile promise de Guvern au fost fie tardive, fie nu au fost aplicate.
De asemenea, incasarile la bugetul de stat au scazut cu 6,6% la patru luni, iar sumele strânse din TVA au scazut cu 14,2%. De asemenea, cheltuielile au crescut cu 11,7%, iar cheltuielile de personal cu peste 16,2%.
“Aceste semne sunt deosebit de ingrijoratoare si, daca Guvernul nu va aplica un plan de gestionare a crizei efic ient si in care masurile sa fie aplicate, atunci repercusiunile vor fi grave”, a conchis Corâci.
– Faptul ca bancile repatriaza o parte din bani se va vedea pe curs
Repatrierea unei parti a profitului de catre banci sau investitiile facute de banci in strainatate si nu in România va pune o presiune mare pe curs, a declarat, joi, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din România (UGIR), Ioan Cezar Corâci.
“Când bancile vor publica exercitiul financiar, atunci se va crea o presiune suplimentara pe curs. Din pacate, bancile nu mai investesc la noi pentru ca nu avem proiecte si astfel prefera sa bage banii in tarile de origine, unde sunt proiecte concrete”, a spus Corâci, in cadrul unei conferinte de presa.
Acesta a precizat ca CEC ar trebui sa ofere mai mult sprijin IMM-urilor si sa fie o banca a acestora, “chiar daca astfel va avea un profit minim”.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.