Sistemul bancar, criticat de ministrul IMM-urilor

Ministrul Întreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, Constantin Nita, a criticat joi, la Oradea, sistemul bancar, Banca Nationala si bancile comerciale, afirmând ca modul in care lucreaza nu este unul corect fata de intreprinzatorii români si ca sistemul bancar trebuie sa se adapteze si el la conditiile economiei reale.

Ministrul Nita, prezent la o masa rotunda la Hotel Continental, a criticat Banca Nationala a României, care pastreaza pentru sine, dupa eforturile statului si ale guvernului, un credit de 13 miliarde de euro, “doar ca sa arate banca bine, adica rata inflatiei buna, cursul bun”, fara sa se vada, in schimb, bani pe piata, in economia reala.
“În mod firesc, toti acesti bani din rezerva minima obligatorie a BNR trebuie sa mearga in economia reala, lucru care nu se intâmpla”, a declarat ministrul la masa rotunda cu tema “Programe de sprijinire si dezvoltare a IMM-urilor”.
Ministrul Nita a precizat ca este dificil sa fie impuse conditii bancilor particulare, care au devenit mai flexibile in ceea ce priveste incasarea ratelor si dobânzilor, dar sunt foarte rigide la creditare, la finantarea activitatilor productive.
Potrivit ministrului, statul acorda facilitati fiscale numai prin Eximbank la exporturi, suportând 50% din cheltuieli, in rest nu poate sa subventioneze dobânzi, pentru ca se considera ajutor de stat, care trebuie aprobat de Comisia Europeana.
Constantin Nita a mentionat ca s-au incheiat mai multe protocoale cu banci precum Banca Comerciala, CEC, Eximbank, Transilvania, prin care sa se vina in ajutorul clientilor pentru reesalonarea dobânzilor si a ratelor pe o perioada de un an. Nita a precizat ca ministerul poarta discutii si cu alte banci care vor accepta acest lucru. “Iata ca o cerinta pe care a avut-o mediul de afaceri este cumva rezolvata”, a precizat el.
Probleme s-au inregistrat in discutiile cu bancile privind cuantumul dobânzii, de peste 20%.
“Atâta timp cât in economie rata rentabilitatii este de 10%, cum pot ele sa plateasca si dobânda de 20% si rata si cheltuielile de salarii si cheltuielile cu utilitatile, cu materii prime, cu taxe?”, s-a intrebat retoric ministrul.
Nu in cele din urma, termenele de raspuns ale bancilor sunt prea lungi, a spus el, apreciind ca este inadmisibil ca un client sa depuna o cerere de finantare si sa primeasca raspunsul peste 3 luni.
“Probabil, legea aprobarii tacite pe care dorim sa o modificam va trebui sa o transferam cumva si sistemului bancar. Cred ca asa cum le impunem tuturor autoritatilor publice sa raspunda intr¬un termen rezonabil la o cerere, si bancile ar trebui sa faca la fel”, cons idera Nita.
Alaturi de ministrul Nita, la masa rotunda au participat Ioan Micula, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bihor, Antonio Sargenti, presedintele UNIMPRESA Bihor, Ioan Mintas, presedintele Consiliului Local al IMM-urilor, Ioan Lucian, presedintele Federatia Patronilor Bihor, senatorul P SD Ioan Mang.
Scopul intâlnirii a fost de a prezenta prioritatile ministerului, modul de promovare a firmelor românesti pe pietele externe, facilitatile de ordin fiscal si juridic, atragerea de fonduri europene si sprijinul oferit IMM-urilor pentru atenuarea efectelor crizei si deblocarii economiei in contextul actual al economiei românesti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.