Suntem pe primul loc din lume la forţă de muncă prost calificată, alături de Taiwan

– „Din experienţa mea, pe şantierele din Turcia şi Polonia, de exemplu, muncitorii lucrează mai repede şi mai bine. Evident că lipsa unor muncitori bine calificaţi afectează şi calitatea şi viteza de execuţie”, spune dezvoltatorul unui mall din Capitală

.
„La începutul anilor ’90 România avea o forţă de muncă destul de bine calificată în sectorul construcţiilor. Cei mai buni dintre ei au plecat în străinătate însă.

Noi am rămas cu cei care fie nu au avut curajul să plece, fie oricum nu ar fi făcut faţă cerinţelor de acolo”, a declarat pentru Gândul Adriana Iftime, director general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

În ceea ce priveşte mentalitatea unora dintre muncitorii din construcţii, Iftime spune că încă sunt probleme mari: “Suntem tributari de asemenea şi unor concepte foarte dăunătoare, cum ar fi celebrul – lasă că merge şi aşa –”, a adăugat ea.

Când vine vorba despre lipsa unei forţe de muncă bine calificată, România este pe primul loc în lume, alături de Taiwan. Circa 62% dintre firmele din aceste două state se plâng că au făcut rost foarte greu de angajaţi bine calificaţi în 2008, conform unui studiu al Manpower.

Lipsa unor muncitori bine calificaţi se vede şi în calitatea dar şi în durata de execuţie a proiectelor. “Din experienţa mea, pe şantierele din Turcia şi Polonia, de exemplu, muncitorii lucrează mai repede şi mai bine. Evident că lipsa unor muncitori bine calificaţi afectează şi calitatea şi viteza de execuţie. Dar noi suntem dezvoltatori şi avem un contract semnat cu subcontractorii. Noi aplicăm ce e scris în contract: au întârzieri – plătesc penalităţi, calitatea e slabă – plătesc penalităţi şi se reface lucrarea”, a declarat Michael Richard, general manager EMCT România, firmă care dezvoltă mallul Sun Plaza din cartierul bucureştean Berceni.

Continuarea în Gândul

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.