EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Ultima frontieră a crizei: oraşele americane care se autodizolvă

0

Coplesite de numeroase datorii, multe centre urbane din SUA decid sa se autodizolve si se lasa “intretinute” de stat sau de districte. Acest lucru se intâmpla in California, Colorado si statul Washington si este permis de o lege pusa in aplicare ultima data in 1972.

Si localitatile “mor” in SUA si aceasta la propriu: se dizolva coplesite de datorii, scrie cotidianul italian Il Giornale. Aceasta este ultima frontiera a crizei care face vâlva atunci când ameninta banci sau doboara colosi ai industriei precum General Motors sau Chrysler, dar care in viata de zi cu zi afecteaza sute de localitati sau orase mici, in conditiile in care peste 20 de state dintre cele 50 care alcatuiesc SUA se confrunta cu “cifrele rosii”.
De obicei, atunci când o localitate nu mai reuseste sa se mentina pe linia de plutire, declara faliment, asa cum fac multe persoane private. Acest lucru permite atenuarea pierderilor si redemararea.
Dar recesiunea este atât de apasatoare incât face ineficienta, in multe cazuri, si aceasta solutie tolerata. Atunci nu mai ramâne decât sa se recurga la ultima optiune permisa de legile din SUA, cea a desfiintarii, cons iderata pâna de curând ceva mai mult decât folcloristica.
Aceasta metoda era folosita numai de localitati pierdute si depopulate, invinse de demografie, nu de finante. Astfel de povesti erau pe placul televiziunilor care vânau povesti nostalgice. Era ceva romantic ca o localitate pierduta in natura si rupta de marile rute economice sa capituleze in fata modernitatii. În California, ultimul caz, cel al localitatii Cabazon, dateaza din 1972.
Acum insa, situatia este diferita iar contextul nu mai este deloc romantic. Exista numeroase orasele aproape ruinate in California, Colorado si statul Washington, deoarece criza a redus incasarile si a inmultit platile. Chiar si atunci când sunt locuite de milionari care, in loc sa contribuie la dificultatile localitatii prefera sa-si transfere resedinta.

Timp de circa sase luni, de când falimentul bancii Lehman Brothers a dus la prabusirea Burselor, primarii unor astfel de orasele au incercat sa reziste, de exemplu emitând titluri municipale, care au fost insa catalogate drepte “obligatiuni-gunoi” si nimeni nu le-a cumparat. Apoi au decis sa capituleze.
Casele ramân, la fel si strazile, dar dispare municipalitatea, consiliul primariei si orice companie publica. Cetatenii continua sa plateasca impozitele, dar incasarile nu mai finanteaza nevoile colectivitatii si sunt folosite pentru a stinge datorii pe cât posibil.
Avantajul este ca districtul sau, in caz de imposibilitate, statul, trebuie sa garanteze unele servicii esentiale, precum canalizarea sau furnizarile de apa si sa colecteze fondurile pentru pensii de la salariatii publici.
În statul Washington acest pas a fost facut deja de mica localitate Mesa, iar in California de oraselul Rio Vista, cu 8.000 de locuitori, fondat in 1893. Urmatorul pe lista este Vallejo, care are 126.000 de locuitori.
În acest fel, afacerea devine serioasa pentru ca “demisiile” sunt considerabile. În secolul al XIX-lea a fost de doua ori capitala statului iar astazi este celebru pentru parcurile sale de divertisment. Este cel mai mare oras din California care a declarat faliment iar acum risca sa dispara, cel putin cu numele.
Aceasta cu conditia ca statul sau districtul sa accepte “adoptia” orasului muribund. Diferiti juristi contesta obligatia de a garanta serviciile esentiale, mai ales in aceste vremuri. Si California este in pragul falimentului si nu-si mai poate asuma noi obligatii si nici conta pe guvernul federal, a carui datorie publica este imensa. Presedintele Barack Obama a anuntat deja ca nu o poate salva.
Se profileaza in acest fel un scenariu inimaginabil, cel al oraselor care mor cu adevarat, transformându-se in burguri lipsite de autoritati si in care nimic nu mai functioneaza. Orase fara identitate, fara chip, fara viitor.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.