Afacerile şi politica se împletesc strâns în Republica Moldova

Luptele din domeniul afacerilor sunt strâns impletite cu politica in R.Moldova, conexiunile politice dovedindu-se cruciale, nu in ultimul rând pentru ca fac presiuni asupra rivalilor. Potrivit expertilor, valul de investigatii mandatate de stat in domeniul afacerilor private se incadreaza intr-un tipar, scrie cotidianul britanic Financial Times (FT), care a consacrat doua articole situatiei din aceasta tara.

Criza politica care a afectat una dintre cele mai izolate tari din Europa in luna aprilie a fost declansata de declaratiile fortelor de opozitie, care au sustinut ca guvernul comunist a distorsionat rezultatele alegerilor parlamentare prin umplerea urnelor de vot cu buletine false.

Scrutinul din 5 aprilie a adus regimului Voronin 60 de locuri in parlamentul de la Chisinau, care numara 101 locuri. Protestele de strada s-au soldat cu reprimari, in cursul carora 600 de tineri au fost arestati si incarcerati. Cel putin trei au murit in timp ce se aflau in arestul politiei.
Vladimir Voronin a incercat, atunci când a fost ales presedinte al parlamentului, sa-si consolideze controlul asupra puterii, numind-o pe Zinaida Greceanii, fostul premier, la succesiunea sa in functia de presedinte. Joi, 28 mai, parlamentul a amânat cu o saptamâna a doua incercare de a o alege pe Greceanii, fost ministru de finante care, in cazul in care va fi aleasa va deveni prima femeie presedinte din spatiul CSI.
Desi violentele s-au redus in intensitate si mai putin de 10 persoane se mai afla inca in detentie, partidele politice din R.Moldova se afla intr-un impas incomod, in pofida apelurilor din partea UE adresate vecinului din Est, de a reveni la masa dialogului.
Partidul Comunistilor (PC), sustinut de populatia rurala saraca si de minoritatea slava din R.Moldova – in care multi sunt originari din alte parti din fosta URSS – acuza partidele de opozitie, formate preponderent din etnici români, ca doresc unirea cu România. Opozitia neaga acest lucru si refuza sa coopereze cu comunistii.
Pe fondul reducerii sumelor de bani trimise acasa de cei 400.000 de moldoveni care muncesc in strainatate, cu 40% anual, in urma crizei care afecteaza Europa, R.Moldova se confrunta anul acesta cu perspectiva unui deficit bugetar de 1 miliard de euro.
Fara finantare de la FMI, exista riscul ca salariile sa nu poata fi platite, fapt ce ar putea exacerba potentialele proteste sociale. Economia, care a inregistrat o crestere cu 7,2%, in 2008, este posibil sa se reduca cu 5% anul acesta.
Daca parlamentul nu va reusi sa aleaga un presedinte, vor trebui organizate noi alegeri parlamentare in toamna, lasând tara debusolata in conditiile in care declinul economic avanseaza.
Pentru majoritatea moldovenilor criza politica de luna trecuta s-a sfârsit.
PC a actionat pentru a-si consolida victoria in alegeri iar demonstrantii opozitiei care au tinut prima pagina a ziarelor pentru devastarea cladirilor palatului prezidential si parlamentului sunt acum in marea majoritate redusi la tacere.
În opinia lui Gabriel Stati, insa, criza este departe de a se fi sfârsit. Fiul in vârsta de 33 de ani al unuia dintre cei mai bogati oameni de afaceri modoveni lâncezeste in inchisoare, la sapte saptamâni de la arestarea sa in plin apogeu al protestelor. Procurorii il acuza pe Stati ca a pus la cale o lovitura de stat si ca a sprijinit demonstratiile violente ce au provocat pagube considerabile unor cladiri publice si au prejudiciat reputatia internationala a R.Moldova.
Dar Anatoli Stati, tatal lui Gabriel, sustine ca fiul sau a fost arestat ca parte a unei campanii duse de Vladimir Voronin pentru “a vâna, folosind metode criminale, averea familiei Stati”. Arestarea excentricului Stati, care este pasionat de masini scumpe si restaurante, subliniaza faptul ca luptele din domeniul afacerilor sunt strâns impletite cu politica in R.Moldova.
Majoritatea celor 4,4 milioane de locuitori din cea mai saraca tara europeana traiesc din agricultura, activitati productive sau muncesc in strainatate. Totusi, o mâna de intreprinzatori a facut averi mari prin monopoluri interne, acorduri imobiliare si uneori prin comert intre Chisinau si republica separatista Transnistria.
Conexiunile politice se dovedesc cruciale, nu in ultimul rând pentru ca fac presiuni asupra rivalilor, potrivit FT. Fostul premier Ion Sturza, in prezent director general adjunct al Grupului Rompetrol, este de parere ca persoane din anturajul lui Voronin il ataca pe Stati senior prin fiul lui deoarece râvnesc la afacerile lui.
“Copiii sunt elementul cel mai vulnerabil pentru parinti – a ne ataca copilul inseamna a ataca totuľ”, spune el. Voronin, care nu a mai putut candida la functia de presedinte dupa doua mandate, a incercat luna aceasta sa se asigure ca succesorul sau este un aliat politic.
Principala avere a lui Anatoli Stati este ASCOM, o companie furnizoare de servicii petroliere care detine drepturi de extractie de petrol in Asia Centrala, Irak si Sudan. El a transferat afacerea din Moldova in urma cu un an, acuzând mediul politic. La scurt timp el a plecat in România si nu s-a mai reintors in Moldova. La vremea aceea a declarat: “În ultima vreme, ASCOM a fost supus unor presiuni tot mai mari cu scopul destabilizarii activitatii sale din R.Moldova”.
O scrisoare trimisa, dupa cât se pare la 6 octombrie 2008, de Valdimir Voronin presedintelui kazah, Nursultan Nazarbaiev, al carei continut s-a scurs in ziarele moldovene de opozitie, in luna martie, sugereaza ca Voronin il avea in colimator pe Stati.
În scrisoare, a carei autenticitate nu a fost negata de guvern, Voronin ii recomanda insistent omologului sau kazah sa “acorde o mare atentie” lui Anatoli Stati, pe care il acuza ca foloseste venituri din afaceri din Kazahstan pentru “afaceri patate de sânge” in Sudan, aducând “grave prejudicii” reputatiei Moldovei. “Duce si finanteaza campanii propagandistice si finanteaza de o maniera netransparenta partide politice care se opun actualului guvern”, ar fi scris Voronin in scrisoare.
Desi majoritatea intereselor petroliere banoase se afla in afara Moldovei, dincolo de sfera de control a autoritatilor de stat, Stati era ingrijorat ca prezenta fiului sau la Chisinau ramâne “calcâiul lui Ahile” al sau, potrivit unui asociat al lui Stati. Cu putin timp inainte de alegerile din aprilie, Stati jr a devenit si mai proeminent atunci când s-a implicat in politica si i-a indemnat pe moldoveni sa voteze pentru partidele de opozitie.
Imediat dupa alegerile din 5 aprilie, Gabriel Stati a plecat la Odesa, unde a fost arestat pe baza unui ordin de arest emis de R.Moldova. Potrivit avocatului sau, Vladislav Gribincea, nu a fost luata in considerare o cerere de acordare de azil politic in Ucraina, astfel ca in termen de o saptamâna Stati si un prieten de-al sau au fost condusi la frontiera si predati autoritatilor moldovenesti.
Astazi se afla in detentie in Penitenciarul nr. 13 din Moldova. Gribincea a declarat: “Acuzatiile ce i se aduc sunt motivate politic si in mod evident nefondate. Stati nu a comis delictul ce i se pune in seama iar contextul arestarii sale il reprezinta relatiile ostile dintre Voronin si tatal lui Stati”.
Biroul lui Voronin a refuzat sa comenteze dar ministrul de interne a negat ca arestarea lui Stati ar fi motivata politic. Un purtator de cuvânt al Ministerului Justitiei a afirmat ca acuzatiile impotriva lui Stati sunt legate de presupusa organizare de catre el a evenimentelor din 7 aprilie – protestele postelectorale – si nu sunt motivate politic.
Valeriu Prohnitchi, directorul executiv al Centrului analitic independent “Expert-Grup”, un think-iank de la Chisinau, este de parere ca valul de investigatii mandatate de stat in domeniul afacerilor private face parte dintr-un tipar.
“Exista semne de presiuni tot mai mari asupra afacerilor”, a spus el, precizând: “Nu este vorba numai de familia Stati si de ASCOM”. El s-a referit la Rompetrol, retailerul petrolier românesc si la faptul ca autoritatile din R.Moldova au amendat cu aproape doua milioane de dolari filiala companiei romanesti Rompetrol din Moldova pentru “profit ilicit”. Fostul premier Sturza a declarat: “Avem cinci grupuri de anchetatori in cladire de dimineata pâna seara”.
Vladimir Filat, liderul Partidului Liberal Democrat de opozitie, formatiune care a intrat in parlament, sustine ca autoritatile de stat s-au folosit de justitie pentru a obtine controlul asupra unui centru de conferinte aflat in proprietatea sa pâna anul trecut.
“Am fost acuzati de nereguli in privatizarea de acum 10 ani si am pierdut afacerea in urma unei decizii judecatoresti, fara a fi macar chemat la etapa finala a procesului”, a afirmat Filat. Dosarul se afla la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
În urma cu trei saptamâni, Anatol Cislaru, unul din proprietarii companiei Carmez, o afacere din domeniul procesarii carnii, a fost incarcerat sub acuzatia de incalcare a legislat ie i privind asigurarile, care a suscitat scepticism. “Este o pura disputa intre actionari. Dupa cât se pare, a platit prea agresiv, dar legislatia privind asigurarile este inexistenta in Moldova”, a spus Sturza.
Indiferent care va fi destinul lui Gabriel Stati, compania tatalui sau are in fata un viitor incert. Filiala ASCOM din Kazahstan are circa 430 milioane dolari datorii din cauza actionarilor si a fost puternic afectata de scaderea preturilor la petrol. Pentru moment insa, cea mai presanta problema a lui Anatol Stati este aceea de a incerca sa-l elibereze din inchisoare pe fiul sau, incheie FT.

Citește și
1 Comentariu
  1. Actionara spune

    Referitor la Anatol Cislaru, „unul din proprietarii companiei Carmez”: el detine 0.21% din actiunile societatii, iar proprietari sunt cei aproape 3000 actionari!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.