EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Companiile mici, “locomotiva” care va scoate economia din criză

0
Companiile mici din Suedia (in aceasta tara, astfel de companii sunt considerate cele care au intre 1 si 50 angajati) asigura 40% din locurile de munca la nivel national.
Potrivit Uniunii intreprinzatorilor suedezi, incepând din 1990 firmele mici au creat circa 300.000 de locuri de munca, in timp ce companiile mari si sectorul public nu au creat nici macar un singur post nou.
Toate acestea l-au determinat pe ministrul suedez al industriei, Maud Olofsson, sa declare ca tocmai intreprinderile mici trebuie sa devina principala locomotiva a Suediei, care sa scoata tara din criza si o salveze de somaj, noteaza cotidianul rus Novâie Izvestia.
În ultimele luni, autoritatile suedeze au initiat un intreg pachet de masuri, menit sa inlesneasca activitatea firmelor mici pe timp de criza si sa stimuleze infiintarea de noi intreprinderi. În primul rând, este vorba despre reducerea mai multor tipuri de impozite: cu 1% au fost reduse contributiile sociale, cu 2% – impozitul pe companie, cu 15% – impozitul pentru un nou angajat, daca acesta este mai tânar de 25 de ani.
Se propune ca pâna in 2010 sa fie reduse cu 25% cheltuielile administrative ale companiilor, prin intermediul inlesnirii procedurilor birocratice. De asemenea, firmelor mici le-a fost usurat accesul la credite, iar ajutoare financiare in valoare de pâna la 25.00 0 de euro sunt oferite fara prezentarea unui proiect financiar partial pe care il presupune de obicei contractarea de credite. De asemenea, este permisa amânarea cu pâna la doua luni a impozitelor anuale.
În Suedia, exista destui doritori sa-si deschida o mica afacere. AstfeĘ 74% dintre suedezii cu vârste cuprinse intre 18 si 30 de ani doresc sa devina oameni de afaceri. În conditiile in care asemenea initiative manifesta in special tinerii de gen masculin, guvernul suedez a decis sa stimuleze si jumatatea frumoasa a natiunii, demarând actiunea “Femeile – ambasadorii businessului”.
Circa 1.000 de tinere femei de afaceri se deplaseaza prin intreaga tara, tinând conferinte in scoli si universitati, in speranta ca vor aprinde scânteia de intreprinzator in inimele tinerelor. Potrivit Novâie Izvestia, initiativa suedeza a fost preluata si de Bruxelles, care spera sa activizeze in acest fel economia intregii Europe Unite.

Pentru companiile nou-infiintate, in Suedia sunt create asa-zise “incubatoare”, unde se poate obtine in conditii avantajoase sau chiar gratis un sediu, te poti consulta cu specialisti si beneficia de o serie de alte servicii. De “cresterea” firmelor se ocupa atât autoritatile locale, cât si un departament creat special anul ace sta: Departamentul pentru Crestere.
Într-un alt articol publicat in acelasi cotidian rus este analizat modul in care fac fata crizei economice intreprinderile mici din SUA. Criza economica a lovit in firmele mici, insa cele peste un miliarde de dolari ajutor de stat ii ajuta pe micii intreprinzatori americani sa depaseasca mai usor problemele.
De asemenea, companiile mici se orienteaza spre noi domenii de activitate, intre care de mare succes se bucura producerea de diverse tipuri de energie alternativa. În ultimii doi ani, doar in acest domeniu au fost create circa 500.000 de noi locuri de munca.
Firmele mici din SUA beneficiaza de avantaje substantiale pentru obtinerea de imprumuturi bancare, iar nivelul impozitelor este mult mai scazut in cazul lor.
Toate aceste drepturi sunt garantate de legea federala Small Business Act, iar standardele care determina apartenenta unor firme si companii la categoria “small business” sunt fixate in sistemul de clasificare North American Industry Classification System. Potrivit ultimelor date ale departamentului de statistica Census Bureau, in intreprinderile mici care corespund acestor criterii muncesc circa 20 de milioane de americani, aceasta statistica neincluzând si fermele rurale.
Caracterul extrem de viabil al businessului mic din SUA in conditii de criza economica este subliniat de vicepresedintele Federatiei Nationale a oamenilor de afaceri independenti din SUA, Dan Diner: “Businessul mic se afla intr-o forma mult mai buna decât restul complexului economic al tarii.
Acesta este acel domeniu care si acum, in conditii de declin economic, continua sa creeze noi locuri de munca”, a declarat Diner, subliniind cât este de important ca bus inessul mic sa obtina sprijin din partea statului american.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.