Crescătorii de animale pot depune cererile pentru obţinerea sprijinului financiar, pâna la 15 iunie 2009

Crescatorii de animale pot depune cererile pentru platile nationale directe complementare din sectorul zootehnic pâna la data de 15 iunie, termenul fiind prelungit cu doua saptamâni, a anuntat vineri Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Initial, data limita pentru depunerea cererilor in vederea acordarii sprijinului financiar era 31 mai 2009.
Sprijinul financiar se acorda sub forma primei pe exploatatie, pentru specia bovina, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine/caprine, in baza cererii depuse la centrele locale sau judetene ale APIA.
APIA a pus la dispozitia crescatorilor cereri pre-tiparite care cuprind si efectivul de animale inregistrat in Registrul National al Exploatatiilor. De asemenea, pentru completarea aceste cereri, fermierul trebuie sa se prezinte la centrele judetene si locale ale APIA cu o copie a actului de identitate, a dovezii contului bancar, precum si a documentelor care atesta provenienta animalelor.
Potrivit APIA, prima pe explotatie se acorda, in functie de efectivul de bovine inregistrat in Registrul national al exploatatiilor la data de 31 ianuarie 2008, producatorilor agricoli care detineau in exploatatie cel putin trei capete de bovine la data de 31 ianuarie 2008, vârsta bovine lor este de cel putin sase luni la data de 31 ianuarie 2008, exploatatia este inregistrata in Registrul National al Exploatatiilor la data solicitarii primei, iar solicitantul nu are datorii restante la bugetul de stat si la bugetul local.
APIA precizeaza ca pentru anul 2009 prima pe exploatatia de bovine se acorda si producatorilor agricoli cu ferme nou infiintate, in perioada 1 februarie 2008 – 31 ianuarie 2009.
În ceea ce priveste prima pe cap de animal pentru specia ovine/caprine, sprijinul financiar se acorda producatorilor agricoli care detin, la data de 31 martie 2009, un efectiv de cel putin 50 de capete ovine femele, respectiv 25 de capete caprine femele, cu vârsta minima de un an. Acest efectiv trebuie mentinut obligatoriu in exploatatie in perioada 1 iunie – 31 august 2009, in vederea efectuarii controlului la fata locului.
Potrivit APIA, valoarea sprijinului financiar, atât pentru specia bovina, cât si pentru specia ovine/caprine, va fi stabilita prin Hotarâre de Guvern, in functie de numarul animalelor eligibile rezultat in urma controalelor.
În 2008, crescatorii de bovine au primit un sprijin financiar de 495 de lei pe cap de animal, in doua transe, iar cei de ovine si caprine, de 43,9 lei.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.