EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Criza mondială ameninţă drepturile omului

0

Amnesty International (AI) a subliniat miercuri, 27 mai, efectele crizei mondiale asupra drepturilor omului. Raportul anual prezentat de organizatie s-a concentrat anul acesta pe efectele crizei economice, fiind un mod de a aminti ca lupta AI, care reuneste doua milioane de membri, priveste si respectul drepturilor economice, sociale si culturale, relateaza cotidianul francez La Croix.

Purtatorul sau de cuvânt, Francis Perrin, spune ca “actuala criza economica a existat inaintea caderii bancii americane Lehman Brothers din 15 septembrie 2008. Ea a inceput din ultimul trimestru al anului 2007 si a fost marcata intâi de o criza alimentara si energetica.”
El aminteste ca Banca Mondiala (BM) estimeaza ca actuala criza ar putea arunca in saracie 53 de milioane de persoane, exacerbând tensiunile sociale si etnice. S-a si intâmplat, de altfel, in Africa de Sud, unde miscarile impotriva refugiatilor din Zimbabwe s-au soldat cu 60 de morti si 600 de raniti, si in “rascoalele foamei” din Camerun, unde au murit o suta de oameni.
Amnesty International atrage atentia ca nu trebuie sa ne multumim cu tratarea economica a crizei, punând pe linia de plutire bancile in dificultate si elaborând mai multe planuri de relansare.
“Exista riscul ca sanatatea si educatia sa cada victime ale acestei politici, ca obiectivele de dezvoltare ale mileniului, stabilite de ONU, sa fie abandonate. Sanatatea si educatia sunt drepturi sociale si culturale. Fac parte din drepturile omului pentru care ne luptam”, adauga Francis Perrin.
AI a mai mentionat cresterea puterii, in contextul crizei, a G20, care reuneste principalele tari industrializate si emergente. “Liderii lor trebuie sa dea exemplu de respect al regulilor, mai ales in ceea ce priveste drepturile omului. Realitatea este ca in 14 din cele 20 de tari am descoperit anul trecut acte de tortura”, spune purtatorul de cuvânt al organizatiei, citat de cotidianul La Croix.

AI mentioneaza ca recordul de executii capitale si de condamnari la moarte este detinut de China si, in ceea ce priveste Statele Unite, saluta inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo, incetarea tratamentelor degradante si a detentiilor secrete de lunga durata de catre CIA.
În schimb, regreta faptul ca noul presedinte american nu a suprimat detentiile secrete pe termen scurt si a renuntat sa ceara un bilant real al celor doua mandate ale predecesorului sau in ceea ce priveste drepturile omului.
Viitoarea actiune a AI, care va fi lansata in toamna, se va concentra asupra persoanelor in situatie de saracie. Cuvântul de ordine al acestei campanii, “de foarte mare amploare si pe mai multi ani”, va fi: “Sa cerem demnitate” si va avea in vedere impactul activitatii companiilor asupra statelor fragile.
“Luna viitoare, vom publica un raport asupra exploatarii resurselor petroliere in Nigeria de catre companiile Shell, Total, Chevron si Eni. Aceste companii au un impact negativ asupra mediului si asupra actualului conflict din Delta Nigerului.
Fara indoiala, ele pun in aplicare pe plan local politici sociale si de educatie, insa in afara oricarui cadru stataľ, afirma Antonio Manganella de la AI. Globalizarea impiedica astfel statele fragile sa-si protejeze cetatenii”, scrie in incheiere La Croix.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.