EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

De ce apără socialiştii europeni corupţia?

0

Pe blogul autorului rubricii Charlemagne din prestigioasa revista The Economist este publicat, vineri, un articol intitulat “De ce apara socialistii europeni coruptia”, in care este criticata includerea candidatei democrat-liberale Monica Macovei pe lista Partidului Socialist European (PES) a celor mai proaste 12 candidaturi pentru Parlamentul European. La Bruxelles se sustine adesea ca publicul ar fi mai interesat de politica europeana daca aceasta ar fi mai partizana, mai personalizata.

Si s-ar putea ca aceasta teorie sa fie adevarata: prezenta redusa la urne care se asteapta in alegerile pentru Parlamentul European de saptamâna viitoare poate fi explicata, cel putin partial, si prin anonimatul celor mai multi europarlamentari.
De aceea, prin prisma acestei teorii – afirma autorul articolului – nu este de mirare ca pe pagina de internet a PES apare un articol ce denunta cele mai proaste 12 candidaturi de la partidele rivale.
Unii dintre cei 12 – precum premierul italian Silvio Berlusconi, care s-a plasat in fruntea listei partidului sau doar pentru a atrage voturi, desi nu are nici cea mai mica intentie de a se duce la Bruxelles, sau Nick Griffin, liderul Partidului National Britanic, un rasist si un extremist de dreapta – sunt inclusi pe lista pe buna dreptate pentru atitudinile lor condamnabile.
Altii, precum francezul Brice Hortefeux (membru al partidului de centru-dreapta la putere UMP), sunt inclusi din ratiuni mai partizane.
Editorialistul The Economist gaseste insa de-a dreptul “uimitoare” includerea pe acea lista a fostului ministru român al justitiei Monica Macovei.
“Vorbiti cu inalti oficiali UE si cu diplomati europeni care au fost implicati in procesul de aderare a României la UE, si ei o vor numi pe dna Macovei o figura eroica si cam singurul motiv pentru care România a reusit sa adere la UE in 2007”, afirma autorul, care povesteste ca l-a intervievat chiar el pe fostul ministru in legatura cu eforturile sale de a trece reformele prin parlamentul inca plin de veterani din perioada comunista.
“Nu voi uita niciodata cum statea ea cu bratele incrucisate intr-un scaun inalt, in mijlocul unui birou imens, si vorbea despre anii pe care România i-a “pierdut” dupa caderea comunismului. Era imaginea intruchipata a izolarii”, afirma autorul.
El mai arata ca, in pofida unei opozitii puternice din partea aproape intregii clase politice românesti, ea a reusit sa faca unele reforme importante. A creat un nou concept legal de “conflict de interese”, i-a obligat pe politic ieni si pe functionarii publici sa isi declare averile, a fortat introducerea licitatiilor deschise pentru marile contracte de stat si a creat un departament de procurori anticoruptie care sa-i ancheteze pe politic ieni de vârf.
Acesta a prins in plasa câtiva “pesti mari”, fiind formulate acuzatii impotriva fostului premier Adrian Nastase, care a negat insa ca ar fi comis vreo neregula, iar in 2008 parlamentul a votat impotriva trimiterii sale in instanta.
În 2007, la 3 luni dupa ce România a devenit membra a UE, dna Macovei a fost destituita din functia de ministru al justitiei, acuzata de premierul de la acea vreme ca nu sustine “solidaritatea guvernului”.
Dupa demiterea sa, guvernul laburist al Marii Britanii (membru al PES) a pretuit-o atât de mult, incât a folosit banii contribuabililor britanici pentru a o plati sa ofere consultanta Macedoniei in lupta impotriva coruptiei. Iar acum, dna Macovei este inclusa de PES pe o lista cu altii care neaga Holocaustul si au “puncte de vedere teribile”, subliniaza editorialistul.
Motivul indicat de PES pentru includerea Monicai Macovei pe lista celor mai proaste 12 candidaturi este urmatorul: “Un critic perpetuu al ritmului reformei in justitie din România dupa ce a fost detronata din pozitia de ministru al justitiei, doamna Macovei este o persoana controversata.
Ea foloseste evenimentele externe ca o oportunitate de a-si critica tara si de a califica drept corupti politicienii opozanti.

Macovei chiar a spus recent ca România nu ar trebui sa mai primeasca fonduri de la UE, in mod clar o chestiune contrara interesului acestei tari. Se bucura de un puternic sprijin al PPE pentru pozitiile exprimate (aceasta familie politica a fost intotodeauna un critic puternic al României), fiindu-i acordat titlul “Femeia Europei” in 2008, pentru presupuse merite in reforma justitiei in 2005-2006 (si nu 2007 sau 2008).
Premiul a fost acordat de eurodeputata PPE Rodi Kratsa¬Tsagaropoulou, presedinta AI PFE (Asociatia Internationala pentru Protectia Femeilor din Europa) si inmânat de Hans-Gert Pöttering, fostul lider al Grupului PPE din Parlamentul European.”
“Deci, ea isi critica tara si ritmul reformelor din sistemul juridic al Românei? Ea ii eticheteaza pe politicieni ca fiind corupti? Iar acestea, potrivit PES, o fac sa fie “controversata” iar punctele sale de vedere “ofensatoare si absurde”, rezuma autorul materialului.
Probabil ca PES il va considera “controversat” si pe Willem de Pauw, mai continua el. De Pauw este un procuror belgian care a activat in România drept consultat in probleme de anticoruptie din partea Uniunii Europene.
În 2007, el a scris un raport care concluziona: “in loc sa progreseze in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, România regreseaza pe toate fronturile”, el dând vina pentru aceasta pe “rezistenta puternica din partea practic a intregii clase politice române impotriva eforturilor anticoruptie”.
De asemenea, de Pauw mai afirma ca “multe dintre masurile prezentate inainte de aderare si care urmau sa fie folosite in lupta impotriva coruptiei au fost impiedicate in mod deliberat de parlament si de guvern imediat dupa aderare… toate marile procese in asteptare referitoare la coruptia la nivel inalt si demarate cu putin timp inainte de aderare, dupa multi ani de ezitari, au fost acum intrerupte si sunt, foarte probabil, abandonate definitiv”.
Deci cu ce avem de-a face aici?, se intreaba autorul articolului. PES este un partid-umbrela, din care fac parte Partidul Laburist britanic si multi social-democrati integri din statele nordice. Seful sau, Poul Nyrup Rasmussen, fost premier danez, este un tip foarte decent. Însa din PES fac parte si socialisti din tari precum România, care sunt fosta elita comunista aranjata acum in haine noi, apreciaza autorul rubricii Charlemagne.
Acest lucru, spune el, a fost dintotdeauna o problema incomoda pentru partidul socialist paneuropean. În timpul Razboiului Rece, unii dintre membrii sai occidentali au fost sustinatori curajosi ai disidentilor si ai sindicatelor clandestine din Est. În schimb, membrii sai est-europeni includ acum fosti agenti secreti, activisti si nomenclaturisti comunisti, care, in perioada Razboiului Rece ii reprimau cu salbaticie pe disidenti.
“Atacul la adresa Monicai Macovei – nu in ultimul rând si dupa limbajul pompos de lemn in care este redactat – suna ca si cum ar fi dictat de socialistii români. Ei cu siguranta nu o plac pe dna Macovei: la urma urmei, ea a incercat sa ii trimita in justitie pe unii dintre ei, in frunte cu dl. Nastase.
Însa site-ul apartine sediului PES. Asa ca ei au sfârsit alaturând un brav reformator si luptator impotriva coruptiei distrugatoare cu un rasist britanic, ca fiind unul dintre cei mai prosti candidati pentru Parlamentul European. Ce Dumnezeu o fi fost in capul lor?”, se intreaba, in final, autorul materialului.
Într-un post-scriptum adaugat ulterior, jurnalistul mai spune ca acuzele PES impotriva Monicai Macovei ii amintesc de un dosar de la serviciile secrete al unui disident: furia fata de faptul ca respectivul se foloseste de “evenimentele din strainatate pentru a-si critica propria tara” si catalogarea atenta a distinctiilor primite de acesta de la partile ostile.
“Desigur, acest stil trebuie sa le fie familiar multor membri ai clasei conducatoare din România, de vreme ce multi dintre ei recunosc ca au lucrat sau au colaborat ca informatori cu Securitatea, unul dintre cele mai dure servicii secrete ale lumii comuniste”, conchide jurnalistul.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.