EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Este timpul ca Rusia să-şi uite ambiţiile de metropolă, iar Ucraina – frustrările de colonie

0

Prima intrevedere dintre presedintii rus si ucrainean, Dmitri Medvedev si Viktor Iuscenko, ar putea avea loc saptamâna viitoare la Sankt-Petersburg, in cadrul Forumului Economic International.

Într-un interviu acordat in exclusivitate cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, liderul ucrainean confirma ca a primit invitatia, dar ca nu a fost luata inca o decizie privind negocierile la nivel de presedinti. Liderul Ucrainei constata ca politica inlocuirii relatiilor interstatale prin “acorduri de culoar” a intrat intr-un punct mort, din care cei doi presedinti vor trebui sa gaseasca impreuna o iesire.
În opinia lui Iuscenko, nu re latiile personale proaste, ci multiple le diferente politice s -ar afla la baza tensiunilor dintre Ucraina si Rusia. “Între Ucraina si Rusia exista multe diferente: in politica, in fixarea obiectivelor tactice si strategice, in interpretarea evenimentelor istorice si chiar in ceea ce priveste sistemul de valori”, a declarat Iuscenko, subliniind totodata ca relatiile dintre state nu pot fi construite pe baza diferentelor, fiind necesara gasirea unor tangente.
În afara de aceasta, Iuscenko doreste ca rusii sa nu cons idere drept “antirusest” actiunile partii ucrainene. “Noi ne construim statul suveran, respectând independenta si suveranitatea altor state. Cerem acelasi lucru de la vecinii nostri: este timpul ca ambitiile de metropola si frustrarile de colonie sa fie date uitarii”, a spus Iuscenko.
În opinia liderului ucrainean, “conflictul gazului” a fost generat de o politica neinspirata, deoarece si Ucraina, si Rusia au avut doar de pierdut de pe urma lui. De asemenea, exista si UE, careia acordurile ruso-ucrainene semnate in ianuarie nu i-au adus siguranta ca acest conflict a fost depasit si nu se va mai repeta.
“Nu am putut face principalul: sa-i demonstram Europei ca Ucraina si Rusia vor putea sa rezolve in mod independent si eficient problemele aparute”, isi exprima regretul Iuscenko.
În acest context, Iuscenko critica actiunile guvernului ucrainean, pe care le catalogheaza drept neinteme iate si periculoase din punct de vedere economic. Cu toate acestea, tocmai guvernul si nu presedintele formeaza politica economica a Ucrainei.
Totodata, Iuscenko subliniaza ca divergentele si conflictul sau cu premierul Iulia Timosenko nu reprezinta o problema de ordin personal. “Acesta este un conflict al ideologiilor economice”, explica presedintele Ucrainei.
Iuscenko isi exprima regretul ca prin reforma constitutionala initiata in 2004, presedintele Ucrainei a pierdut posibilitatea de a numi premierul, ministrii, de a forma economia politica a tarii. Acest lucru a facut ca, la ora actuala, “una-doua figuri politice sa formeze politica tarii pe baza de improvizatii si manipulari”.

În opinia lui Iuscenko, guvernul ucrainean condus de Iulia Timosenko nu are un program coerent de actiuni, iar parlamentul nu este unul functional.
Presedintele Iuscenko propune o noua reforma constitutionala, care sa prevada introducerea sistemului uninominal de vot, “ca alegatorul sa nu voteze pentru liste, ci pentru persoane, care ulterior sa poarte raspunderea in fata alegatorilor”.
De asemenea, ar fi necesare modificari care sa lichideze disproportiile din sistemul puterii: concurenta politica si partinica din parlament este un lucru normal, insa aceasta concurenta trebuie mentinuta fara a destabiliza statul.
În opinia presedintelui Iuscenko, discutiile politice trebuie sa fie transferate in camera inferioara a parlamentului, ai carei deputati sa formeze majoritatea, sa impuna componenta guvernului, sa participe la crearea programului economic si social al activitatii parlamentare. “Camera inferioara adopta legile si bugetele si punctum”, a transat Iuscenko.
În ceea ce priveste camera superioara a parlamentului, aceasta ar trebui sa decida formarea Comisiei Electorale Centrale, a Curtii Constitutionale, a Procuraturii Generale, a o serie de alte departamente care trebuie sa se afla in afara influentelor politice.
Iuscenko atentioneaza ca, in cazul in care Blocul Iulia Timosenko si Partidul Regiunilor condus de Viktor Ianukovici se vor alia pentru a submina reformarea Constitutiei si democratizarea tarii, el va initia un referendum national.
De altfel, presedintele ucrainean isi exprima speranta ca tarile occidentale si organizatiile internationale nu vor lasa fara atentie tentativele unor forte interne de a submina democratia. Totusi, aceasta nu inseamna un amestec in treburile interne ale Ucrainei, deoarece “democratia este puternica tocmai prin faptul ca deleaga responsabilitatile”.
În ceea ce priveste influenta Rusiei in Ucraina, Iuscenko recunoaste ca Federatia Rusa este un stat mare, care a exercitat, exercita si va exercita o imensa influenta asupra politicii din regiune. “Desigur, Rusia este un factor de care trebuie sa se tina cont”, conchide Viktor Iuscenko.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.