Europa obiectează din nou la primirea detinuţilor de la Guantanamo

Încercarea administratiei Obama de a convinge liderii europeni sa plaseze 50 de detinuti de la centrul de detentie de la Guantanamo Bay (Cuba) in Europa s-a confruntat cu o noua opozitie, in conditiile in care acestia cer Statelor Unite ca Washingtonul sa ia initiativa oferirii azilului, inainte ca Europa sa faca acelasi lucru, informeaza cotidianul american Washington Post.

Initial, mai multe state europene, printre care Spania, Italia, Belgia, Elvetia si Portugalia au declarat ca doresc sa ofere o noua casa detinutilor de la Guantanamo dupa ce Obama a anuntat in luna ianuarie ca va inchide centrul de detentie intr-un an.
Autoritatile din tarile care acceptasera sa primeasca detinutii sustin in prezent ca este imposibil din punct de vedere politic sa accepte prizonierii daca SUA nu fac la fel. În acest context, ministrii de interne din cele 27 de state ale UE preseaza administratia de la Washington sa accepte o declaratie comuna care ar angaja SUA sa accepte prizonieri, idee fata de care Congre sul s-a declarat extrem de reticent.
Însa reticenta acestuia, manifestata prin refuzul legislativului american de a autoriza cele 80 de milioane de dolari pe care Obama doreste sa le plateasca pentru inchiderea centrului de detentie pâna când acesta nu clarifica ce se va intâmpla cu cei 240 de detinuti de la Guantanamo, a generat dorinta europenilor de a cere noi asigurari din partea Americii.
Într-un discurs tinut saptamâna trecut, Obama a precizat ca unii detinuti vor fi judecati de catre tribunale federale sau de catre comisii militare, in timp ce altii vor fi tinuti in detentie preventiva, fara a indica unde.
Pe de alta parte, acordurile de a reloca prizonierii individuali nu au decurs usor. Desi atât Marea Britanie cât si Franta au acceptat un prizonier de la Guantanamo din momentul investirii lui Obama, niciun alt aranjament nu a mai fost perfectat.
Probabil ca situatia cea mai stranie este cea a unui grup de prizoneri in privinta carora liderii americani si europeni au crezut ca e cel mai usor sa gaseasca o rezolvare. Este vorba de un grup de 17 uiguri (minoritate musulmana din China), capturati in Afganistan dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie.

Si chiar daca in octombrie un judecator federal a decis ca niciunul dintre acestia nu prezinta o amenintare la adresa securitatii si ca trebuie eliberati, autoritatile americane au incercat sa le gaseasca un nou loc unde sa traiasca, in conditiile in care cei 17 nu se pot intoarce in China, deoarece, ca membri ai unui grup minoritar persecutat ei se pot confrunta cu detentia sau chiar cu moartea.
În plus, mai mute state europene au fost reticente in a-i accepta pe uiguri, de teama sa nu isi deterioreze relatiile cu Beijingul, care ii cons idera teroristi.
Recent, oficialii americani au crezut ca au gasit solutia relocarii unora dintre membrii grupului, in conditiile in care Germania, tara care gazduieste cea mai mare comunitate de uiguri din Europa, s-a declarat dispusa sa accepte noua dintre membrii grupului.
Lucrurile s-au impotmolit insa, deoarece ulterior oficialii germani s-au plâns ca administratia americana nu a oferit suficiente informatii privind dosarele detinutilor, care sa permita o evaluare independenta a faptului daca acestia reprezentau sau nu un risc pentru securitatea tarii. Situatia s-a complicat atunci când Washingtonul a cerut ca uigurilor sa le fie interzis sa calatoreasca in Statele Unite.
O reactie similara de reticenta vine si din partea mai multor legiuitori americani. Este si cazul republicanului Frank R. Wolf, in al carui stat, Virginia de Nord, administratia spera sa plaseze câtiva uiguri.
Atunci când a fost informat ca era pregatit un avion pentru transferul “iminent” a 2-5 uiguri, Wolf i-a scris o scrisoare lui Obama in care ii cerea sa declasifice toate informatiile despre respectivii detinuti pentru a vedea daca acestia reprezinta un risc. Obama nu a raspuns, insa ulterior, Wolf a primit un telefon de la Casa Alba in care republicanul era acuzat ca politizeaza problema.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.