Pentagonul proiectează noua armă cibernetică

Pentagonul intentioneaza crearea unui nou comandament militar pentru spatiul cibernetic, accelerând pregatirea fortelor armate pentru a purta razboaie pe computer, atât defensive cât si ofensive, scrie ziarul american New York Times.

Comandamentul militar ar urma sa vina in completarea unei initiative civile, care va fi anuntata de presedintele Obama vineri, 29 mai, si care va revizui modul in care SUA isi protejeaza retelele sale de computere.
Obama va anunta astfel crearea unui birou al Casei Albe (acesta urmând sa trimita rapoarte atât Consiliului pentru Securitate Nationala cât si Consiliului Economic National) care va coordona activitati in valoare de mai multe miliarde de dolari, destinate restrictionarii accesului la computerele guvernamentale si protejarii sistemelor care asigura functionarea burselor, finalizarea tranzactiilor bancare globale si administrarea sistemului de control a traficului aerian.
Oficialii de la Casa Alba declara ca Pentagonul nu i-a prezentat in mod oficial planul sau presedintelui Obama, adaugând ca presedintele nu va discuta despre acesta vineri, atunci când va anunta crearea biroului mai sus mentionat, responsabil de coordonarea apararii sectorului privat si guvernamental fata de miile de atacuri cibernetice zilnice la adresa SUA din partea hackerilor sau uneori a guvernelor straine.
Se asteapta insa ca Obama sa semneze in saptamânile care urmeaza un ordin clasificat, care va crea comandamentul cibernetic militar. Aceasta este o recunoastere a faptului ca SUA detin un numar din ce in ce mai mare de arme cibernetice in arsenalul lor si trebuie sa pregateasca strategii pentru folosirea lor – ca mijloc de descurajare sau pe lânga armele conventionale – intr-o diversitate de posibile conflicte viitoare.
Biroul de la Casa Alba va fi condus de un “tar cibernetic”, deoarece pozitia respectiva nu va detine un acces direct la presedinte, unii experti sunt de parere ca ea nu este la un nivel destul de inalt pentru a pune capat unei serii de razboaie birocratice izbucnite in momentul in care miliarde de dolari au fost brusc alocate pentru a proteja fata de amenintarile cibernetice.
Polemica principala se poarta in jurul intrebarii daca in fruntea pregatirii si in purtarea de razboaie cibernetice trebuie sa se afle Pentagonul sau Agentia Nationala de Securitate (NSA). Una din propuneri, aflata inca in dezbatere, vorbeste despre o integrare a unor parti din NSA in structura militara de comanda, pentru ca ele sa poata coopera.
Oficialii afirma ca, pe lânga documentele de strategie neclasificate, ce vor fi facute publice vineri de Obama, este asteptat si un set clasificat de directive prezidentiale, care sa explice noile responsabilitati ale armatei si modul de coordonare a misiunii sale cu NSA, unde se afla azi cea mai mare parte a expertizei legate de razboiul digital.
Decizia crearii unui comandament cibernetic reprezinta un pas major inainte fata de actiunile intreprinse de administratia Bush, care a autorizat mai multe atacuri bazate pe computer dar nu a solutionat niciodata problema modului cum trebuie sa se pregateasca guvernul pentru o noua era a razboiului purtat prin intermediul retelelor digitale.
Casa Alba nu a declarat nimic vizavi de faptul daca Obama este in favoarea ideii ca SUA sa foloseasca arma cibernetica iar anuntul de vineri va fi probabil centrat doar pe pasii defensivi si pe recunoasterea din partea guvernului a faptului ca trebuie sa fie mai bine organizat pentru a face fata amenintarilor din partea dusmanilor care ataca sistemele online ale armatei, guvernului si ramurii comerciale din SUA.
Ministrul american al apararii, Robert Gates, a ins istat ca Pentagonul sa fie mai bine organizat pentru a aborda amenintarile la adresa securitatii. La inceput cel putin, noul comandament se va concentra pe organizarea diferite lor componente si capacitati raspândite la nive lul celor patru forte armate.
Responsabilii militari au refuzat sa ofere descrieri ale potentialelor operatii ofensive, insa purtatorul de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman, afirma ca “armata trebuie sa fie capabila sa opereze in acest domeniu la fel ca pe oricare câmp de lupta, incluzând aici protectia libertatii de miscare proprii si mentinerea capacitatii de actiune intr-un astfel de mediu”.
Desi oficiali civili si ofiteri din cadrul Pentagonului afirmau ca noul comandament urma initial sa reprezinte un cartier general subordonat Comandamentului Strategic al armatei, care controleaza operatiunile nucleare la fel ca si apararea cibernetica, acesta ar putea sa devina eventual un comandament independent, nefiind luata inca nici o decizie in acest sens, asa cum arata un purtator de cuvânt al Pentagonului. Crearea biroului “tarului cibernetic” in interiorul Casei Albe pare sa fie parte a unei extinderi semnificative a rolului aparatului national de securitate in interiorul acesteia.
În cadrul Consiliului National pentru Securitate (principalul organism utilizat de presedintele SUA pentru dezbaterea problemelor legate de securitatea nationala, n.red.) a fost creat de catre fostul presedinte George W.Bush un grup special care sa supravegheze problemele de securitate interna, un oficial la vârf al Casei Albe, responsabil pentru contracararea proliferarii armelor nucleare si neconventionale, fiind investit pentru aceasta cu o autoritate mai mare.
Acum urmeaza ca securitatea cibernetica sa fie una din amenintarile-cheie pe care Obama incearca sa le coordoneze de la Casa Alba.
Planul de strategie care va fi discutat de Obama vineri a fost terminat acum câteva saptamâni, fiind insa intârziat din cauza unor polemici legate de autoritatea acestui birou si bugetul necesar aplicarii sale.
Faptul daca Pentagonul sau NSA sunt cele mai bine echipate pentru a se angaja in operatii ofensive nu a fost supus dezbaterii militare.
O parte a acestei dezbaterii se axeaza pe chestiunea referitoare la cât de mult control trebui incredintat agentiilor americane de spionaj, din moment ce acestora le este interzis sa activeze pe pamânt american.
Problema spionajului intern este una evidenta, afirma un oficial din cadrul serviciilor secrete, aratând ca aceste atacuri pornesc din alte tari si nu au granite, asa ca el nu vede cum ar putea fi combatute daca nu se poate actiona atât in interiorul cât si in exteriorul SUA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.