Preşedintele român a refuzat să meargă la Chişinău

Presedinte le român si-a anulat vizita pe care o avea programata la Chisinau, unde la 4 iunie urmeaza sa aiba loc reuniunea sefilor de stat si de guvern ai tarilor din cadrul Procesului de Cooperare in Sud-Estul Europei. Reuniunea se va desfasura sub presedintia lui Vladimir Voronin, presedintele in exercitiu al Republicii Moldova, in prezent si presedinte al parlamentului, relateaza cotidianul rus Vremia Novostei.

În opinia directorului Institutului European din Republica Moldova, Victor Doros, decizia lui Basescu de a nu participa la reuniunea de la Chisinau era previzibila.
Totusi, potrivit expertului, din declaratiile presedintelui român privind granitele nu rezulta ca România doreste sa anexeze Republica Moldova, deoarece este putin probabil ca un asemenea pas sa cadreze cu planurile Uniunii Europene (UE) si Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), România fiind membra in cele doua structuri.
O parere diferita are politologul independent moldovean, Victor Josu, care considera ca declaratiile lui Basescu referitoare la Acordul privind granitele dintre Republica Moldova si România “nu sunt in mod evident unele cu caracter european, deoarece Europa are o atitudine respectuoasa fata de granite”.
Potrivit interlocutorului cotidianului rus, toate aceste “declaratii populiste” sunt adresate publicului român, in contextul alegerilor prezidentiale ce urmeaza sa se desfasoare in România in aceasta toamna. În ceea ce priveste refuzul lui Basescu de a participa la reuniunea de la Chisinau, acesta este menit sa sublinieze caracterul neligitim al actualelor autoritati moldovene, considera Josu.
La data de 15 mai, presedintele Traian Basescu declarase ca România nu va semna cu Republica Moldova Acordul privind granitele, deoarece semnarea acestui document ar leg itima Pactul Molotov-Ribbentrop, iar Basescu ar deveni “parteneruľ acestor personaje istorice. Conform Pactului sovieto-german, in 1940 Basarabia a trecut de la România la Uniunea Sovietica. Liderii de la Chisinau au vazut in declaratiile lui Basescu o confirmare a “aspiratiilor expansioniste” ale Bucurestiului.

În final, Vremia Novostei precizeaza ca cea de-a doua incercare de a alege presedintele Republicii Moldova a fost amânata pentru 3 iunie, la propunerea Partidului Comunistilor, sub un “pretext spirituaľ: chipurile, nu sunt indicate certurile de Ziua Înaltarii. Comunistii mai au nevoie doar de un vot pentru a-si impune candidatul – ex-premierul Zinaida Grecianii. Partidele de opozitie refuza sa participe la vot, insistând asupra alegerilor parlamentare anticipate.
Dupa cum explica pentru cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta directorul Institutului pentru politici sociale de la Chisinau, Arcadie Barbarosie, comunistii au decis sa amâne votarea deoarece in data de 28 mai nu era asteptat un acord intre deputatii comunisti si reprezentantii opozitiei. Astfel, comunistii au decis sa amâne actiunea pentru a “cumpara votul de aur” lipsa.
Pâna acum, toate incercarile comunistilor de a ajunge la o intelegere cu opozantii au esuat. Daca situatia nu se va schimba, in Republica Moldova va mai avea loc un maraton parlamentar. În opinia lui Barbarosie, in prezent comunistii au un avantaj: se inregistreaza o crestere a sprijinului social acordat Partidului Comunistilor, comparativ cu perioada care precedase campania electorala.
Însa, afirma Barbarosie, timpul lucreaza impotriva comunistilor: deja se fac simtite consecintele crizei economice, se inregistreaza din ce in ce mai multe dificultati in plata pensiilor. Pâna se vor desfasura alegerile parlamentare anticipate – probabil august-septembrie – situatia s-ar putea agrava si mai mult, iar acest lucru ar putea modifica echilibrul simpatiilor electorale.
Prin urmare, este in dezavantajul conducerii comuniste sa taraganeze alegerea presedintelui. De altfel, acest lucru nici nu mai este posibil: Constitutia Republicii Moldova acorda maxim 2 luni pentru alegerea sefului statului, ceea ce inseamna ca termenul expira la 7 iunie.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.