Producătorii de termopane acuză statul că le-a distrus afacerile cu programul de reabilitare termică

– Producatorii de tamplarie termoizolanta se plang de faptul ca le-au scazut afacerile, dupa ce Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintelor (MDRL) a anuntat demararea programului de reabilitare termica a locuintelor. Totodata, acestia au criticat si programul guvernamental „Prima Casa”. In opinia acestora, programele sunt electorale si nu ajuta firmele de profil.

.
Oamenii care hotarâsera sa-si puna tâmplarie noua asteapta acum sa le-o puna statul pe gratis, ceea ce ne creeaza noua un blocaj. Au fost foarte putini bani alocati, iar programului i s-a facut o publicitate nerealista”, a spus, ieri, Valentin Petrescu, presedintele Patronatului Producatorilor de Tâmplarie Termoizolanta (PPTT).

Reprezentantii patronatului au afirmat ca programul ar trebui sa permita ca locatarii care si-au schimbat tâmplaria pe cont propriu ar trebui sa primeasca o subventie corespunzatoare cu pretul platit.

La randul sau, Corneliu Veliscu, membru al Consiliului Director al PPTT (foto), a sugerat ca statul sa înceapa reabilitarea termica cu cladirile pe care le poseda (scoli, spitale, sedii de institutii etc.), fara a se crampona de ideea de a reabilita termic cladiri aflate în proprietate privata, destabilizând si blocând piata.

Pe de alta parte, reprezentantii PPTT au afirmat ca Programul „Prima casa” ar putea avea implicatii mai mici asupra pietei decât cel de reabilitare termica în acest an.

„Daca este sa fim diabolici, cele doua programe sunt electorale. Asteptam sa vedem la anul, dupa ce trec alegerile, daca acestea mai sunt functionale”, a spus Petrescu.

Petrescu a mai spus ca patronatul este extrem de nemultumit de masurile luate de guvern pentru ajutorarea IMM-urilor în vederea depasirii situatiei de criza, sustinând ca actiunile concrete solicitate de patronate nu au fost aprobate.

El a nominalizat, astfel, masura de plata a TVA la încasarea facturii, si nu la emitere. O alta masura care nu a fost înca aprobata este scutirea platii impozitului pe profitul reinvestit.

„Daca nu se doreste aplicarea ei în perioada asta, ma îndoiesc ca se va aplica vreodata”, a spus Petrescu. El a declarat ca masura de accelerare a acordarii de fonduri structurale a ramas la stadiul de intentie si a spus ca Ministerul IMM-urilor nu face fata evaluarii dosarelor. Pe de alta parte, el a criticat si masura de impunere a impozitului minim. „Asteptam sa vedem daca se va schimba, mai ales ca se plateste pe afacerile din 2008, când economia functiona”, a spus Petrescu.

Continuarea în Gardianul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.