Programul de reabilitare termică, un program electoral

“Programul de reabilitare termica si cel intitulat “Prima Casa” sunt programe electorale, iar daca guvernul nu intentioneaza cu adevarat sa ne ajute, macar sa nu ne mai dea in cap” a spus vineri Valentin Petrescu, presedintele Patronatului Producatorilor de Tâmplarie Termoizolanta (PPTT), la o conferinta de presa ocazionata de Adunarea Generala a membrilor Patronatului.

“Programul de reabilitare termica nu are nici o acoperire practica, iar cu sumele alocate anul acesta de la buget ar dura 160 de ani pentru a se finaliza, dar el a reusit sa produca o blocare a pietei.
Acum, si putinii oameni care doreau sa isi puna termopane pe cont propriu asteapta sa le puna statul gratuit, iar acesta inca nu face nimic. Ar fi bine daca acest program s-ar pune in practica dar, din motive electorale, el a beneficiat de o mediatizare excesiva si a creat o imagine nerealista, care ne aduce prejudicii”, a declarat presedintele PPTT.
Un punct de vedere similar a fost exprimat vineri si de Corneliu Veliscu, membru al Consiliului Director al PPTT, care sugerat ca statul sa inceapa reabilitarea termica cu cladirile pe care le poseda (scoli, spitale, sedii de institutii etc), fara a se crampona de ideea de a reabilita termic cladiri aflate in proprietate privata, destabilizând si blocând piata.
Nici programul Prima Casa nu se bucura de simpatia membrilor PPTT, intrucât el nu va produce efecte decât anul viitor, iar dupa alegeri nu exista certitudinea ca autoritatile il vor mai continua.

Patronatul a solicitat guvernului o serie de masuri concrete, care ar fi putut imbunatati situatia societatilor comerciale membre. Printre acestea se numara plata TVA la incasare si nu la emiterea facturii. “Reglementarea care e acum in vigoare nu avantajeaza decât firmele tepare, care dupa ce ca nu platesc marfa achizitionata, mai deduc si TVA”, a subliniat Valentrin Petrescu.
“Nici scutirea profitului reinvestit, solicitata si de PPTT, alaturi de alte organizatii ale oamenilor de afaceri, nu a fost inca aplicata, nici facilitarea accesarii fondurilor structurale nu a reusit sa isi produca roadele.
În schimb, ne “bucuram” de efectele impozitului forfetar, care ne dezavantajeaza pentru ca platim pentru anul trecut, când nu era criza, si pentru primul trimestru al anului in curs, când nu avem incasari, pentru ca avem o activitate sezoniera.
Un alt mare dezavantaj este acela ca s-a interpretat reglementarea privind somajul tehnic, in sensul ca pentru a beneficia de prevederile legii, trebuie ca respectiva unitate productiva sa fie total inchisa. În opinia noastra, care ar fi avantajat guvernul, pentru ca ar fi redus numarul si indemnizatiile somerilor, plata a 75% ar fi trebuit sa fie posibila si daca salariatii plecau prin rotatie in somaj tehnic”, a explicat Valentin Petrescu.
Conform presedintelui PPTT, piata tâmplariei termoizolante din România a scazut in medie in primele cinci luni din 2009 cu 20-40% fata de anul trecut, dar sunt zone ale tarii unde scaderea, in special pe lucrarile din domeniul rezidential, depaseste 80%.
Unul dintre efectele acestei scaderi este acela ca firmele care au apucat sa faca anul trecut investitii, sunt acum silite sa aplice politici de dumping pentru a-si plati obligatiile, ceea ce duce la scaderea calitatii tâmplariei livrate. Pentru a preveni pacalirea clientilor, PPTT a editat un ghid care ii invata pe beneficiari cum sa aleaga o firma furnizoare.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.