Rusia pregăteşte crearea unei “forţe de şoc” în Asia Centrală

În curând in Asia Centrala va putea aparea o grupare militara puternica, pentru a fi utilizata in cazul unui “mare razboi”, potrivit unui plan pe care Moscova il pregateste in cadrul Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC), structura din care fac parte sapte foste republici sovietice – Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan si Uzbekistan, scrie cotidianul rus Kommersant in numarul sau de vineri.

Acest nou plan rus, menit sa faca din OTSC o organizatie asemanatoare Aliantei Nord¬Atlantice, survine dupa ce statele ei membre au decis in februarie a.c. crearea unei Forte colective de reactie rapida, care sa fie utilizata in cazuri de agresiune militara, operatiuni speciale impotriva terorismului international, a extremismului, crimei organizate si traficului de droguri, aminteste ziarul rus.
Secretarul OTSC, rusul Nikolai Bordiuja, a explicat ca noua grupare militara in Asia centrala va fi utilizata “in cazul unei serioase amenintari a integritatii teritoriale si in cazul unui mare razboi”, in timp ce Forta de reactie rapida va fi folosita in “conflicte mici”.
El a indicat ca secretariatul OTSC a pregatit deja proiectele documentelor necesare, acestea urmând sa fie convenite cu statele membre si semnate de presedintii lor.
“Exista o serie intreaga de documente. Este o structura exclusiv militara pentru a asigura securitatea in Asia centrala in cazul unei atac din afara”, a declarat pentru Kommersant o sursa din cadrul Ministerului rus de Externe, fara a oferi date despre numarul militarilor ce vor face parte din aceasta “forta de soc”.
Purtatorul de cuvânt al OTSC, Vita li Strugovet a indicat insa ca in noua grupare vor intra nu batalioane separate, ca in cazul Fortei de reactie rapida, ci unitati intregi din cinci tari – Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Rusia si Uzbekistan. “Vor fi unitati de artilerie si de tancuri, flota maritima militara la Marea Caspica. Alaturi de aceasta grupare vor sta fortele colective de reactie rapida deja existente”, a declarat el.
Crearea unei grupari militare in Asia centrala raspunde stradaniei Moscovei de a face din OTSC un bloc prorus nu mai prejos de NATO, noteaza Kommersant. Cotidianul aminteste in context declaratia presedintelui rus Dmitri Medvedev, care afirma la data când a fost luata decizia privind crearea unei Forte de reactie rapida, “ca aceste forte, ca potential de lupta, nu vor fi mai prejos de fortele Aliantei Nord-Atlantice”.
În Strategia Nationala de Securitate a Rusiei pâna in 2020, aprobata recent de presedintele Medvedev, se precizeaza ca Moscova considera OTSC “principalul instrument menit sa contracareze provocarile regionale si amenintarile cu caracter politico-militar si strategico-militar”.
În aceeasi strategie se subliniaza ca, in lupta pentru resursele energetice din bazinul Marii Caspice si din Asia centrala, nu sunt excluse conflicte militare si ca poate fi incalcata balanta de forte in apropierea granitelor Federatiei Ruse si a granitelor aliatilor sai, subliniaza Kommersant.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata