EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Scrisorile inedite ale “marii Piaf” către “îngerul său albastru”, scoase la licitaţie

0

Casa de licitatii Christie’s va scoate la licitatie pe 25 iunie o serie exceptionala de 52 de scrisori de dragoste ale celebrei cântarete Edith Piaf adresate ciclistului Louis Gerardin, informeaza cotidianul francez Le Figaro, in editia de vineri.
“Este ingrozitor sa vezi aceste scrisori imprastiate peste tot!”, spune Danielle Bonel, 90 de ani, prietena si apoi secretara a lui Piaf pâna la moartea cântaretei, in 1963.

Christie’s va scoate la licitatie cele 52 scrisori adresate lui Louis Gerardin, zis Toto, ciclistul francez campion mondial amator in 1930 si de mai multe ori campion al Frantei, evaluate la 50.000- 80.000 euro.
“Este o serie exceptionala ce provine dintr-o colectie particulara, cea mai mare parte a scrisorilor având plicuri si adnotari. Pachetul este completat de un bilet si doua telegrame”, informeaza Patrica de Fougerolle, specialista la departamentul de carti si manuscrise al Christie’s.
Se poate urmari evolutia sentimentelor interpretei, care-l pierduse pe scumpul ei Marcel Cerdan in octombrie 1949. Mai intâi pasiunea: “Dragul meu inger albastru,… vreau sa-ti spun ca niciodata n-am fost atât de indragostita de vreun barbat si mi se pare ca fac dragoste pentru prima data…” Scrisoarea, datata 15 ianuarie 1952, a fost expediata de la Boulogne-sur-Mer, unde Edith Piaf era in turneu.
“Trebuie sa cânt bine “Plus beau que tes yeux” pentru ca oamenii striga “bravo” inca din prima seara, simtind poate toata dragostea pe care o pun in cântec” (Marsilia, 17 februarie 1952).
La intâlnirea cu “minunea” sa, cu “ingerul albastru si blond”, Piaf viseaza sa-si schimbe viata, sa cumpere o casa in care sa-si traiasca dragostea, se gândeste chiar la casatorie si la un copil si promite sa nu mai bea. “Trebuie sa ma ajuti sa ma schimb.

Vei fi micul meu profesor drag pe care-l voi asculta orbeste ca pe un invatator pe care-l venerez”, scrie ea si semneaza “Regina ta, micuta ta”. Cântareata scrie asa cum vorbeste, in pasaje deocheate: “Daca ti-as spune la ce m-am gândit, sigur ai rosi!”, scrie ea la Marsilia, rugându-se pentru realizarea viselor sale de fericire.
“Atunci când se indragostea, era ca prima oara, se aprindea repede”, isi aminteste Danielle Bonel, al carei sot a fost acordeonistul lui Edith Piaf.
În scrisori mai apar si alte figuri: Charles Aznavour, Louis Barrier, “Lulu”, impresarul sau, sau “Dede”, Andre Pousse, un fost “iubit”. Din pacate, povestile de dragoste ale “doamnei in negru” se termina de obicei prost.
Dupa ce l-a prevenit pe Toto ca-l va parasi daca nu se menajeaza, a trecut la fapte si s-a casatorit cu Jacques Pills, in iulie 1952 la New York. “Este o persoana tandra, draguta si plina de atentii fata de mine”, ii scrie ea fara ocolisuri fostului ei iubit. Urma sa divorteze patru ani mai târziu, incheie cotidianul Le Figaro.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.