Şomeri de lux la uşa firmelor de recrutare

0

– O parte dintre expatii care au venit in Romania in perioada de boom a unor industrii, dar care au ajuns in prezent in situatia de “someri de lux” pe piata locala, din cauza stoparii sau a diminuarii activitatii, isi cauta activ pozitii de conducere prin intermediul headhunterilor, sansele de a-si gasi job in tara din care provin fiind si mai mici decat in Romania.

.
Cei mai multi dintre expatii aflati in aceasta situatie provin din domeniile real estate si constructii, dar nu sunt putine cazuri nici in industria auto sau in serviciile financiare, spun specialistii in executive search (recrutare de top manageri) de pe piata locala.

“Odata cu prabusirea pietei, care a coincis cu ceea ce se intampla in tarile lor de origine, expatii afectati s-au vazut pusi in postura de a fi, literalmente, someri. Si nu orice fel de someri, ci un tip scump, care nu e foarte cautat nici de firmele internationale, care au taiat bugetele, nici de firmele locale, care nu si-l permit. Daca repatrierea nu este o solutie, acestia se vad nevoiti sa caute activ un loc de munca”, explica fenomenul expatilor fara solutie Rudolf Fedorovici, senior consultant in cadrul companiei Advice HR.

Acesta a intalnit in aceasta situatie senior manageri din marketing si dezvoltare, project manageri din domeniu tehnic, dar si country manageri sau directori de operatiuni in imobiliare.

Majoritatea celor pe care i-am intalnit sunt dezorientati mai ales din perspectiva asteptarilor. Ei au fost adusi aici in conditii speciale, cu pachete adaptate statutului de expat, cu bonusuri pe masura performantei financiare”, spune consultantul Advice HR, care arata ca asteptarile salariale ale acestora sunt mai scazute mai ales prin raportare la ceea ce primeau anul trecut.

Continuarea în Business Standard

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.