Turcia, un subiect contrariant pentru UE

Ne aflam in fata vesnicei dileme a paharului: este pe jumatate plin sau pe jumatate gol? Merita Turcia sa adere la Uniunea Europeana (UE) pentru ca Tracia, o mica parte din teritoriul sau, care se afla la vest de Bosfor, este in Europa din punct de vedere geografic, pentru ca tara face anticamera de o jumatate de secol si pentru ca guvernul sau a acceptat sa faca o serie de concesii importante – printre care schitarea normalizarii situatiei cu Armenia sau drepturile acordate minoritatii kurde?, se intreaba revista franceza Le Point.

Sau trebuie ca Ankara sa fie refuzata politicos pentru ca Anatolia, care ocupa cea mai mare parte din Turcia, se afla in Asia, pentru ca regimul laic ale carui baze au fost puse de Ataturk a fost inlocuit de “islamistii moderať ai Partidului Dreptatii si Dezvoltarii (AKP) si pentru ca UE nu poate absorbi un stat care numara peste 80 de milioane de locuitori?
Alternativa divizeaza tarile membre ale UE, ca si opiniile publice din majoritatea acestora. Frontul refuzului este compus in principal din Franta si Germania. Nicolas Sarkozy si Angela Merkel si-au reafirmat pozitia la inceputul lunii aprilie, dupa ce Barack Obama a sustinut candidatura Turciei in timpul turneului sau european. Nimic mai mult decât “un partenariat privilegiať, a spus cancelarul german.
Exista insa numerosi aparatori ai cauzei turcesti ce se opun axei franco-germane, care apreciaza ca, dupa integrarea statelor rezultate din dezmembrarea fostei Iugoslavii, barca va fi plina. Spaniolul Jose-Luis Zapatero, britanicul Gordon Brown, italianul Silvio Berlusconi au facut discipoli printre tarile mai mici, dar nu neaparat mai putin influente.
Astfel, Cehia, care prezideaza UE pâna la sfârsitul lunii iunie, si Suedia, care va prelua presedintia pentru urmatoarele sase luni la 1 iulie, se manifesta ferm in favoarea Turciei.
În afara acestor diferite luari de pozitie, un fapt este cert: in 2005, toate tarile membre, fara exceptie, au acceptat inceperea negocierilor in vederea aderarii Turciei. Procesul a inceput intre Bruxelles si Ankara prin deschiderea a 11 din cele 35 de capitole care constituie veritabilul caiet de sarcini prezentat fiecarui candidat.
Prin urmare, premierul turc Recep Tayyip Erdogan poate invoca pe drept cuvânt valabilitatea candidaturii tarii sale. Mai trebuie realizate câteva conditii imperative, lucru pe care Turcia nu pare dispusa sa il faca, cel putin pentru moment, potrivit Le Point.
UE i-a recomandat sa puna in aplicare pâna la sfârsitul acestui an o uniune vamala cu Republica Cipru, stat pe care Ankara refuza sa-l recunoasca. Asa ca Erdogan ar trebui sa impuna aceasta hotarâre in tara sa, in caz contrar aderarea Turciei va fi amânata pâna la calendele grecesti, subliniaza in incheiere Le Point.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.