Banii de la FMI: cum au intrat, aşa s-au dus

Ieşirile de valută din rezervele BNR în luna mai, dublate de deprecierea dolarului au condus la un plus faţă de sfârşitul lunii aprilie de 1,966 miliarde de euro, în condiţiile în care, în luna mai, în conturile României au intrat 5 miliarde de euro de la FMI.

Rezervele valutare internaţionale ale României, administrate de BNR, au crescut în mai cu 7,9%, sau 1,966 miliarde de euro, până la 26,85 miliarde de euro, după şase luni consecutive de scădere, în condiţiile intrării, la începutul lunii trecute, a primei tranşe de bani de la FMI, arată datele BNR. La finalul lui aprilie, rezervele valutare se plasau la 24,886 miliarde de euro.

Citeste si:  Vagas Llosa: Cultura este una dintre cele mai bune apărări împotriva violenţei

Anterior, pentru şase luni la rând, rezervele valutare scăzuseră, după nivelul de vârf atins în octombrie 2008, de 27,318 miliarde de euro. În noiembrie, rezervele au coborât la 27,228 miliarde de euro, în decembrie – la 26,220 miliarde de euro, în ianuarie – la 26,009 miliarde de euro, în februarie – la 25,917 miliarde de euro, iar în martie se plasau la 25,121 miliarde de euro.

Intrările de 6,288 miliarde de euro însumează prima tranşă din cadrul acordului stand-by cu FMI (4,37 miliarde DST), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, veniturile obţinute din administrarea rezervelor internaţionale, operaţiuni pe piaţa interbancară şi altele, potrivit comunicatului publicat luni de BNR.

Citeste si:  ANSVSA recomandă consumatorilor să cumpere carne de porc numai din locuri autorizate şi supravegheate sanitar veterinar

Continuarea în Cotidianul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata