Sindicatele vor un salariu de 1.800 lei pentru un învăţător debutant

Sindicatele din invatamânt vor propune Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECI) ca salariul brut al unui invatator debutant sa poata ajunge la 1.800 de lei, fata de 900, cât are in prezent, a declarat miercuri vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI), Simion Hancescu.

Coeficientul propus de sindicalisti ar urma sa fie de aproximativ 3, fata de 2,7 7, cât a propus MECI.
Simion Hancescu a spus ca grila de salarizare stabilita de MECI pentru personalul auxiliar din invatamânt depaseste coeficientii propusi pentru o parte din personalul didactic, cum ar fi invatatorii debutanti, instructorii si educatorii.
“Grila pentru un debutant al personalului auxiliar cu studii medii propusa de MECI era mai mare decât a unui invatator debutant”, a sustinut sindicalistul.
În ceea ce priveste sporurile, vicepresedintele FSLI a aratat ca a cerut ministerului sa le prezinte sindicatelor procentul sporurilor care se adauga la salarii.
“Trebuie sa vedem cum facem cu sporurile pentru a ne mentine in marja de 30%. Vrem sa adaugam la salariul de baza un spor de performanta pentru cadrele didactice de 10%” – a explicat Hancescu.
El a precizat ca la salariul de baza va ramâne sporul de vechime, care este de aproximativ 11% si se va adauga cel de performanta.
În ceea ce priveste sporul de dirigentie, acesta trebuie “reasezat”, pentru a-i motiva pe profesorii care sunt si diriginti, a aratat sindicalistul.
Potrivit acestuia, o reasezare va avea loc si la sporurile de rural, pentru invatamânt special, pentru cei care lucreaza cu clase simultane. Totodata, sindicalistii vor ca in continuare personalul din invatamânt sa primeasca salariu de merit si gradatie de merit.
Potrivit vicepresedintelui FSLI, sporurile vor reprezenta 30% la fondul de salariu.
La rândul sau, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu, a declarat ca sindicatul pe care il reprezinta nu va fi de acord cu reducerea sporurilor.
“Nu exista posibilitatea eliminarii unor sporuri, nu vom fi de acord ca acestea sa fie reduse”, a afirmat Ciosu.
Reprezentantii sindicatelor din invatamânt s-au intâlnit miercuri, la sediul MECI, cu reprezentantii ministerului pentru a discuta despre Legea salarizarii unice si despre sporurile personalului din domeniu.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata