1.408 lei – câştigul salarial mediu net în aprilie 2009

Câstigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.930 lei, in luna aprilie 2009, cu 0,4% mai mare fata de luna precedenta, iar cel net a totalizat 1.408 lei, potrivit datelor publicate, joi de Institutul National de Statistica (INS).

Câstigul salarial mediu nominal net de 1.408 lei, in aprilie, a inregistrat o crestere cu 6 lei fata de luna precedenta, respectiv cu 0,4%.
Valorile cele mai mari ale câstigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (4.116 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (765 lei).

Potrivit datelor INS, indicele câstigului salarial real pentru luna aprilie 2009 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele câstigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,1%.
Fata de luna octombrie 1990, indicele câstigului salarial real a fost de 128,1%, cu 0,2 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna martie 2009.

Citeste si:  Populaţia României a scăzut cu aproape 9.000 de persoane în martie

În luna aprilie 2009, in majoritatea activitatilor economice nivelul câstigului salarial mediu net a fost in usoara crestere fata de luna martie 2009, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (premii de Paste), sume din profitul net si a realizarilor de productii mai mari.

Potrivit INS, cresteri ale câstigului salarial mediu net s-au inregistrat cu peste 15% in activitatile de intermedieri financiare (16,7%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (16,6%), extractia carbunelui superior si inferior (15,5%).

De asemenea, cresteri intre 10 si 14% au fost in sectorul de fabricare a produselor din tutun, telecomunicatii, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, industria metalurgica, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea altor mijloace de transport, iar intre 5 si 9% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala, activitati de difuzare si transmitere de programe, colectarea si epurarea apelor uzate, captarea, tratarea si distributia apei, alte activitati extractive, extractia minereurilor metalifere, fabricarea echipamentelor electrice, transporturi pe apa, transporturi terestre si transporturi prin conducte, fabricarea substantelor si a produselor chimice, silvicultura si exploatare forestiera, dar si in pescuit si acvacultura.

Citeste si:  141 milioane de persoane vor utiliza telefonul mobil pentru a face plăţi în 2011

Datele INS arata ca in unele activitati economice s-au inregistrat scaderi ale câstigului salarial mediu net fata de luna precedenta. Astfel, câstigul salarial mediu net din luna aprilie, comparativ cu luna martie 2009 a scazut cu 13,9% in activitatea de invatamânt si cu 10,1% in cea de administratie publica.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câstigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,8%. Indicele câstigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 3,1%.

INS precizeaza ca, in cursul anului, se inregistreaza fluctuatii ale câstigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie).

Citeste si:  Calitatea timpului petrecut cu copilul este mai importantă decât cantitatea

Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducând, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor câstigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Potrivit INS, esantionul cercetarii statistice cuprinde 24.000 unitati economico-sociale. Unitatile din sectorul bugetar (administratie publica, invatamânt, sanatate si asistenta sociala) sunt cuprinse exhaustiv in cercetare.

Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu 4 salariati si peste, care acopera 99,69% din numarul total de salariati din acest sector, prin extinderea rezultatelor estimându-se populatia totala a unitatilor cu 4 salariati si peste.

Numarul salariatilor din unitatile economice excluse din cercetare (0-3 salariati) reprezinta aproximativ 7,92% din numarul total al salariatilor din sectorul economic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata