EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,11 RON
(0%)
GBP
5,36 RON
(+0.05%)
CHF
4,50 RON
(+0.01%)
BGN
2,48 RON
(-0.08%)
BYN
1,67 RON
(+0.27%)
CAD
3,07 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,94 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.01%)
CZK
0,18 RON
(+0.01%)
INR
0,05 RON
(-0.07%)

Cum a influenţat isteria gripei porcine destinaţiile de vacanţă ale ieşenilor?

– Isteria pricinuită de epidemia globală de gripă porcină declanşată în Mexic a afectat într-o anumită măsură şi alegerea destinaţiilor turistice

– Agenţiile de profil ieşene s-au confruntat cu diverse situaţii de anulări de sejururi, unii turişti dând dovadă de reticenţă justificată, iar alţii de prudenţă în exces

.

Decât virusaţi pe plaja din Acapulco, mai bine, sănătoşi pe asfaltul din Iaşi

.

Speriaţi de veştile alarmante sosite prin agenţiile de ştiri, patru turişti ieşeni care achitaseră o vacanţă la Acapulco (staţiune renumită din Mexic) au cerut anularea sejurului, de care ar fi trebuit să se bucure la jumătatea lunii mai.

„Nu am avut ce face decât să ne refinanţăm clienţii. Având în vedere că era vorba despre un focar de invecţie declarat oficial, compania Air France a fost de acord să returneze 100% din contravaloarea biletelor de avion. Turiştii respectivi şi-au amânat vacanţa pentru la toamnă şi acum rămâne să găsim împreună destinaţia cea mai potrivită”, ne-a relatat Sergiu Botezatu, agent de turism la „Dedal Tur”.

Acesta ne-a dezvăluit că a mai avut cazuri de anulări de sejururi, din considerente de forţă majoră. „Astă iarnă, pe perioada conflictului politic din Thailanda, când aeroporturile din Bangkok au fost ocupate de regaliştii în tricouri galbene, am fost nevoiţi să anulăm toate călătoriile către acea destinaţie. În rest nu am mai avut alte situaţii de forţă majoră la care a trebuit să facem faţă”, a continuat Botezatu.

.

A renunţat la vacanţa în Franţa, de teama gripei porcine

Dacă în cazul prezentat mai sus reticenţa a fost justificată, au existat şi cazuri de ieşeni care au renunţat la sejururi către destinaţii mai puţin afectate de gripa porcină, cum ar fi Franţa.

O doamnă ne-a cerut să-i anulăm vacanţa în Franţa de teama gripei. Cu toate că prudenţa ni sa părut exagerată a trebuit să răspundem la soliciatre. Din păcate nu am reuşit să obţinem refinanţare decât de la compania aeriană Blue Air pentru biletul de avion.
Partenerii hotelieri au perceput penalităţi de 100% la serviciile de cazare, pe motiv că cererea de anulare a fost făcută cu mai puţin de două săptămâni înainte de data de începere a sejurului”, ne-a spus Raluca Antohi, manager de agenţie la „Icar Tours” Iaşi.

Dacă cererile pentru America Centrală şi de Sud, considerate epicentrul focarului de infecţie, sunt şi au fost rarisime, la Iaşi, biletele de avion către SUA sunt destul de numeroase. „Nu am observat reduceri la numpărul de bilete către SUA, în contextul apariţiei cazurilor de gripă porcină, şi în această ţară”, a precizat reprezentantul „Icar Tours”.

.

„Turiştii noştri, mai curajoşi decât ai lor”

Managerul agenţiei „Net International” ne-a declarat că, deşi nu a avut clienţi „speriaţi” de gripă, a preferat să-i informeze pe fiecare în parte de riscurile la care se expun dacă aleg o destinaţie unde s-au confirmat cazuri de îmbolnăvire.

„În ultima perioadă nu am avut solicitări de bilete către America de Sud şi nici cazuri de anulări de sejururi către alte destinaţii mai mult sau mai puţin afectate. Turiştii noştri se pare că sunt mai curajoşi decât ai altor agenţii”, ne-a spus, mai în glumă, mai în serios, Bebi Romanţov, administratorul agenţiei „Net International”.

Acesta ne-a dezvăluit că nu a fost transmisă nicio înştiinţare oficială, prin patronatele de profil, cu privire la destinaţiile cu risc.

„Cu toate acestea, noi ne-am făcut datoria morală de a-i informa pe turişti. Pe cei care au solicitat bilete în Spania, de exemplu, i-am întrebat dacă au auzit de cazurile de gripă porcină declarate oficial şi dacă sunt dispuşi, în continuare, să-şi asume riscurile de a călători acolo”, a afirmat Bebi Romanţov.

Până la ora actuală, autorităţile autohtone, prin Ministerul Afacerilor Externe a recomandat romanilor sa evite deplasările in Mexic, unde peste 100 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza gripei porcine (virusul A/H1N1).

În România există, în prezent, nouă persoane diagnosticate cu această maladie.

Ultimul caz de infectare cu gripă de tip AH1N1 a fost anunţat chiar astăzi, 5 iunie, de Ministerul Sănătăţii (MS), care a informat că este vorba despre un caz de transmitere secundară – o femeie care este contact al tinerei de 28 de ani, ultima venită de la New Yok în 29 mai.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata